• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fogyásra nem létezik csodaszer

Lapszemle Forrás: teol.hu

Aki minden áron fogyni akar, ha nem vigyáz, kárt is okozhat magában.

Fogyókúrára annak van szüksége, akinek a testtömeg index értéke a 24,99-es érték fölé emelkedik. A testtömeg indexet úgy számítjuk ki, hogy a kilóban megadott testsúlyt elosztjuk a méterben megadott magasság négyzetével. (Ha ez az érték 16 alá esik, akkor súlyos soványságról, ha 40 fölé emelkedik, akkor súlyos elhízásról van szó.) A normális testsúly a 18,5-ös és a már fent említett 24,99-es érték között mozog, ami nagyon helyes, mert az emberek testalkata, csontozata eltérő, azonos magasság esetén sem biztos, hogy ugyanaz a súly az ideális mindenki számára – írja a teol.hu portálja.

Ha tehát a testtömeg index magasabb a normál értéknél, valóban érdemes elgondolkodni a fogyás lehetőségén, de elsősorban nem esztétikai okokból, hanem főként azért, hogy elkerülhető legyen az úgynevezett metabolikus szindróma, vagy ahogy emlegetni szokták „a halálos négyes". A glükóz intolerancia, a magas vérnyomás, a magas vérzsír és a hasi típusú elhízás alkotják ezt a tünetegyüttest, amelynek kialakulásában az elhízás szinte kulcsfontosságú, hiszen magas vérnyomásra, magas koleszterinszintre, és II. fokú cukorbetegség kialakulására hajlamosít, és szerepe van a korai szív-érrendszeri megbetegedésekben, infarktusban, tumorok kialakulásában.

Ami a legfontosabb, ha belevág valaki a fogyókúrába, semmiképpen ne tűzzön maga elé irreális célokat. Ne akarjon egy hónap alatt harminc kilót fogyni – mint ahogy némely reklám ígéri –, mert ha lehetséges is ilyesmi, hogy tartós nem lesz, az egészen biztos. A cél a lassú, fokozatos testtömeg csökkenés.

A dietetikusok lebeszélnek mindenkit a drasztikus fogyókúráról. Ugyanis ha hirtelen történik a fogyás, például valamelyik divat-diéta hatására, könnyen lehet, hogy a kúra után több súly jön vissza, mint amennyit leadott a páciens. Mindenképpen tanácsos szakember segítségét kérni, mert általános, mindenkire egyformán ható diéta nem létezik. A dietetikus először egy személyes beszélgetés során felméri, hogyan táplálkozik a páciens, és min kellene változtatnia. Ha igényli, kap mintaétrendet, amit közösen állítanak össze. Gyakorlati segítséget is kap, például hogy melyik ételt hogyan készítse el. Havonta maximum 2 kilogramm az a súly, amit ha lead a páciens, valószínűleg hosszú távon is fenntartható a súlycsökkenés. A különféle csodaszerek általában nem segítenek. S amit sokan nehezen fogadnak el: az ideális súlyt nem csak elérni, hanem megtartani is kell. Ehhez pedig életmód- és szemléletváltozás szükséges.