• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fogyatékos? Maradjon intézetben!

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Súlyos szakmai hibáktól hemzseg az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázati kiírása.

Súlyos szakmai hibáktól hemzseg az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázati kiírása, amely uniós forrásból a fogyatékos emberek tömegintézeteinek reformját célozná meg - mutatott rá a Társaság a Szabadságjogokért. A tervezet ellen, amely jelenlegi formájában nemzetközi irányelvekkel is szembemegy, más szakmai szervezetek is tiltakoznak. Ha a kormány nem változtat, Brüsszel közbelépésére lehet számítani. Az intézetekben élő értelmi fogyatékos emberek életkörülményeinek javítására szánt pénzek pazarlására fogja ösztönözni a pályázókat az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) pályázati kiírása - véli a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) – írja a Népszava – online.

A program, amelyet 35 milliárd forintnyi uniós forrásból valósítanának meg, az emberi jogi jogvédő szervezet szerint elfogadhatatlan, hiszen teljesen ellentétes az eredeti céllal: ahelyett, hogy a nagy bentlakásos intézetekben élőket közösségi lakhatási formákhoz juttatná, nem teszi kötelezővé a sokszor meglehetősen rossz körülményekkel bíró tömegotthonok bezárását (az Emmi adatai szerint jelenleg 18 ezer fogyatékos ember lakik ilyen, gyakran túlzsúfolt intézetekben). Sőt egy másik pályázat keretében a minisztérium mintegy 4 milliárd forintot biztosítana azok felújítására.

Verdes Tamás, a szervezet fogyatékosügyi programvezetője elmondta: a kormány 2012-ben elfogadott egy intézetkiváltási stratégiát, amivel elérték, hogy hét tömegintézet bezárásra kerüljön. A programmal - amelyre akkor 6 milliárd forintot szántak - mintegy 600 embernek sikerült jobb ellátást nyújtó, kisebb lakóotthonokban élhetőbb életet biztosítani. A stratégia kidolgozásában és kivitelezésében pedig aktívan részt vehettek a civil szakmai szervezetek. Ezzel szemben a mostani pályázat felett a kormány megszüntette a szakmai kontrollt, s a korábbi pályázatoknál vétójoggal rendelkező Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület támogatása is súlytalanná vált a pályázatok kiválogatásában. A pályázat tervezetét szeptember 29-ig lehetett véleményezni, az érintett szakmai szervezetek szinte kivétel nélkül ellenezték a jelenlegi koncepciót.