• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

Fojtogatja a kormánytöbbség az online gyógyszer-forgalmazást

Lapszemle 2021.12.01 Forrás: Népszava Online
Fojtogatja a kormánytöbbség az online gyógyszer-forgalmazást

Havonta körülbelül 150 ezer megrendelés érkezett be a netes gyógyszertárakba, és ez a szám a 2., 3. járványhullám idején 300 ezerre is felment.

Épp a súlyos járványhelyzet idején hozza lehetetlen helyzetbe a Fidesz a vény nélküli készítmények internetes beszerzését. A változás minden ötödik gyógyszertárat érinti - írja a népszava.hu.

Január elsejétől gyakorlatilag megszűnik a gyógyszerek csomagküldése – az erről szóló törvénymódosítást kedden fogadta el a parlament. Ezzel Magyarország csatlakozik Görögországhoz és Bulgáriához – ugyanis Európában csak ebben a két országban nem lehet interneten vény nélküli készítményt beszerezni. Mint arról korábban írtunk: a Semjén Zsolt (KDNP) által október közepén benyújtott egészségügyi "jogsalátával" egyebek mellett módosították a gyógyszertörvényt is. Így a jövőben bármilyen gyógyszert kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói (gyógyszerész vagy szakasszisztens) vihetnek házhoz.

A vényköteles készítményekre eddig is ez a szabály vonatkozott. Ám a vény nélküli termékeket a páciensek a gyógyszertári vállalkozások által üzemeltetett webshopokból is megrendelhették, amit aztán csomagküldő szolgáltatók vittek el a betegeknek.

– Úgy véljük, hogy ez az intézkedés rendkívül hátrányosan érinti a betegeket és a gyógyszertárakat egyaránt, különösen egy ilyen járványhelyzet idején – reagált lapunknak az új szabályra Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója. Hozzátette: egyelőre nehéz felmérni a piaci reakciókat, és sok gyógyszertár az utolsó pillanatig reménykedett, hogy Semjén Zsolt tervezetét mégsem fogják elfogadni. De miután kedden elfogadták, minden csomagküldésben érintett gyógyszerésznek el kell gondolkodnia, hogy mi legyen.

Marjai Tamás elmondta azt is, hogy az elmúlt időszakban nagyon sok, összesen több mint 500 patika fogott bele az internetes gyógyszerforgalmazásba. Azaz minden ötödik gyógyszertárnak van már ilyen engedélye, és végzi ezt a tevékenységet. Az elmúlt két-három évben 50-80 százalékkal növekedett az internetes gyógyszerforgalom. Havonta körülbelül 150 ezer megrendelés érkezik be a netes gyógyszertárakba, és ez a szám a második, harmadik járványhullám idején 300 ezerre is felment.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink