• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Fojtogatja a kormánytöbbség az online gyógyszer-forgalmazást

Lapszemle 2021.12.01 Forrás: Népszava Online
Fojtogatja a kormánytöbbség az online gyógyszer-forgalmazást

Havonta körülbelül 150 ezer megrendelés érkezett be a netes gyógyszertárakba, és ez a szám a 2., 3. járványhullám idején 300 ezerre is felment.

Épp a súlyos járványhelyzet idején hozza lehetetlen helyzetbe a Fidesz a vény nélküli készítmények internetes beszerzését. A változás minden ötödik gyógyszertárat érinti - írja a népszava.hu.

Január elsejétől gyakorlatilag megszűnik a gyógyszerek csomagküldése – az erről szóló törvénymódosítást kedden fogadta el a parlament. Ezzel Magyarország csatlakozik Görögországhoz és Bulgáriához – ugyanis Európában csak ebben a két országban nem lehet interneten vény nélküli készítményt beszerezni. Mint arról korábban írtunk: a Semjén Zsolt (KDNP) által október közepén benyújtott egészségügyi "jogsalátával" egyebek mellett módosították a gyógyszertörvényt is. Így a jövőben bármilyen gyógyszert kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói (gyógyszerész vagy szakasszisztens) vihetnek házhoz.

A vényköteles készítményekre eddig is ez a szabály vonatkozott. Ám a vény nélküli termékeket a páciensek a gyógyszertári vállalkozások által üzemeltetett webshopokból is megrendelhették, amit aztán csomagküldő szolgáltatók vittek el a betegeknek.

– Úgy véljük, hogy ez az intézkedés rendkívül hátrányosan érinti a betegeket és a gyógyszertárakat egyaránt, különösen egy ilyen járványhelyzet idején – reagált lapunknak az új szabályra Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója. Hozzátette: egyelőre nehéz felmérni a piaci reakciókat, és sok gyógyszertár az utolsó pillanatig reménykedett, hogy Semjén Zsolt tervezetét mégsem fogják elfogadni. De miután kedden elfogadták, minden csomagküldésben érintett gyógyszerésznek el kell gondolkodnia, hogy mi legyen.

Marjai Tamás elmondta azt is, hogy az elmúlt időszakban nagyon sok, összesen több mint 500 patika fogott bele az internetes gyógyszerforgalmazásba. Azaz minden ötödik gyógyszertárnak van már ilyen engedélye, és végzi ezt a tevékenységet. Az elmúlt két-három évben 50-80 százalékkal növekedett az internetes gyógyszerforgalom. Havonta körülbelül 150 ezer megrendelés érkezik be a netes gyógyszertárakba, és ez a szám a második, harmadik járványhullám idején 300 ezerre is felment.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink