• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fókuszban az emberi életeket megmentő szegedi testvérpár

Lapszemle 2022.02.08 Forrás: delmagyar.hu
Fókuszban az emberi életeket megmentő szegedi testvérpár

Nemcsak külön-külön, hanem együtt is tesznek azért, hogy megoldást találjanak a járványra.

Letoha Annamária és Letoha Ta­­más azon kevesek közé tartozik hazánkban, akik testvérpárként harcolnak a koronavírus frontvonalában. Annamária a szege­­di Járványügyi Ellátó Központ szakmai igazgatójaként, belgyógyászként, Tamás pedig kutató­orvosként, a Pharmacoidea Kft. ügyvezetőjeként dolgozik a pandémia megfékezéséért. De nemcsak külön-külön, hanem együtt is tesznek azért, hogy megoldást találjanak a járványra. Az előző négy hullámról, a szegedi adatokról, az omikronról és az oltásokról is kérdezte őket a délmagyar.hu.

– A vírus megjelenésekor egyből az tűnt fel nekünk, hogy ez egy nagyon könnyen fertőző ví­­rus, ami a tüdőt támadja meg, így azonnal arra kezdtük keresni a választ, hogy molekuláris szinten mi okozza mindezt. A koronavírus tüskefehérjéjét kezdtük el vizsgálni, megnéztük, hogy a tüdősejtek sejtfelszíni fehérjéihez hogyan kapcsolódik. Eközben édesanyám, aki elismert szegedi orvos, az aneszteziológiai és intenzív terápiás intézet volt klinikai főorvosa hívta fel a figyelmünket arra, hogy a heparin hatásos lehet a fertőzés szövődményeinek kivédésében. A vizsgálatok során ez beigazolódott.

Észrevettük, hogy a tüskefehérjében van egy heparinkötő régió, ami magyarázatul szolgál, hogy amikor a betegnek a tüdőszövetébe jut a vírus, akkor az nem közvetlenül okoz tüdőkárosodást, hanem a tüdővérkörbe jutva vérrögképződést okoz. A kis­­­erekben fellépő vérrögösödés miatt a tüdő erei elzáródnak, a gázcsere akadályozottá válik, emiatt a betegek nem kapnak oxigént, és a tüdő károsodik. Ezt pedig a nővéremék is tapasztalták a központban, azt javasoltam nekik, hogy a Covid19-betegek ellátásában alkalmazzák a terápiás dózisú heparint a véralvadásgátlás érdekében – avatott be a kezdetekbe Letoha Tamás.

Letoha Annamária elmondta, kollégáival hamar felismerték azt is, hogy a fertőzöttek kezelésben nagyon sokat számít a belgyógyászati tudás, mert annak ellenére, hogy ez egy fertőző betegség, mind a tünetei, mind pedig a bekerült betegeknek a társbetegségei miatt nagyon fontos volt a szaktudás. Megjegyezte, minden osztályon belgyógyász irányításával zajlott a gyógyítás, de emellett komoly multidiszciplináris betegellátás jött létre, hiszen például az idegsebészek, a bőrgyógyászok, a fog­­orvosok, a traumatológusok, a sebészek, a szemészek, a reumatológusok, a pszichiáterek és a fül-orr-gégészek szaktudását is kiválóan tudták alkalmazni a központban.

A testvérpár szerint jó hír, hogy az omikron variáns nem a tüdőt támadja meg, hanem leginkább lázat, felső légúti hurutot, hasmenést okoz, amelyek otthon is gyógyíthatók, a tünetek pedig egy hét után elmúlnak. Ugyanakkor figyelmeztettek, az omikron mellett még a delta is jelen van, ami viszont súlyos tünetekkel járhat. Leszögezték, a védekezés legjelentősebb eszköze a védőoltás, ezért fontos, hogy mindenki kérje azt. A Letoha családban egyébként csak Annamária egyik gyermeke kapta el a betegséget, de ő is csak az elmúlt hetekben, és mivel három oltást is kapott, így csupán torokkaparás jelentkezett nála. További részletekről a teljes cikkben olvashat