• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Fókuszban az időskori mentális egészség

Lapszemle 2019.01.25 Forrás: gyorplusz.hu
Fókuszban az időskori mentális egészség

Éger: "Az, hogy a rangos ülésen a kormányzat is képviselteti magát, már önmagában jelzésértékű.

Az elmúlt évtized gazdasági és társadalmi kríziseinek következtében az egész világon emelkedik a mentális zavarok, betegségek előfordulása. A Magyar Pszichiátriai Társaság XXII. győri Vándorgyűlésén az időskori mentális egészség került fókuszba - tudósított a győrplusz.hu.

„A kormányzat kiemelt hangsúlyt fektet a lelki egészségre, valamint a betegség felismerésére, illetve, hogy a segítségre szorulók minél előbb bekerüljenek a szakellátásba, és meg is kapják a szükséges segítséget” – fogalmazott dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, aki hangsúlyozta, a lelki betegségek esetén a megelőzésnek kiemelkedő a szerepe, amely komoly kihívás a társadalom előtt.

Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke jelezte, az, hogy a rangos ülésen a kormányzat is képviselteti magát, már önmagában jelzésértékű, és bár az egészségügyre igaz, hogy „csapataink harcban állnak”, de a harcban nem vagyunk egyedül. Mint mondta, a MOK fő feladatának tekinti az egészségügyi dolgozók jobb megbecsülésének elérését, valamint a nyugdíjas kollégák körülményeinek javítását. Jelezte, nélkülük bizonyos helyeken az ellátás zavartalansága kerülne veszélybe, ezért az adminisztratív hátrányok lebontása szükséges.

Dr. Komlósi László a vándorgyűlésnek helyet adó Széchenyi István Egyetem rektor-helyettese kiemelte, az idei téma a modern kori társadalom egyik legégetőbb problémáját járja körül. A civilizált országokban az idős emberek szerepe felértékelődött, egyrészt a népességfogyás, másrészt pedig a felhalmozott tapasztalat okán, amellyel az aktív munkában töltött idő is kitolódik. Hozzátette, a mentális zavarok megelőzésében kulcskérdés az időskori veszteségek feldolgozása, az ehhez való segítségnyújtás.

Ezzel is összhangban a konferencia az egész életen át tartó fejlődés perspektívájából tárgyalja, hogy civilizációnk fejlődése hogyan járul hozzá a lelki zavarok kialakulásához, társadalmunk milyen támogató és terápiás hatásokkal rendelkezik. Kiemelt fontossággal a közösségeknek, családnak, kultúrának, valamint az egészséges életmódnak a szerepét a lelki betegségek megelőzésében és kezelésében, a mentális zavarok szerepét és jelentőségét a testi betegségek kialakulásában.

A pszichés zavarok megelőzésében és gyógyításában elengedhetetlen a modern gyógyítás holisztikus szemlélete, ami az embert testi, lelki, szellemi és szociális egységében tekinti. A kongresszus tudományos programja az elmúlt két évtized robbanásszerű fejlődésének eredményeit mutatja be az idegtudományok, a pszichiátria és a társtudományok terén. A teljes cikk

Legolvasottabb cikkeink