• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Földeák háziorvosa nem fél

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

A hetvenes években fel lehetett jelenteni az orvost. Most is fel vagyok készülve mindenre.

Szeged - Földeák háziorvosa szerint a falvakban élőknek nincs pénzük az orvosi vizsgálatok felgyorsítására, hiszen sokszor gyógyszerre sem jut nekik. Csehpál Etelka egyik betege úgy halt meg, ahogy talán szerinte a középkorban sem haltak meg emberek - írja a délmagyar.hu.

Földeák nyugdíjas korú, de még mindig aktív háziorvosa, Csehpál Etelka a hvg.hu-nak arról nyilatkozott, hogy van egy idős, egyedül élő betege, akinél hónapokkal ezelőtt kitapintott egy csomót a mellében. Sürgősségi vizsgálatot kért, hosszú időpont-egyeztetés után a betegszállító el is vitte a nénit a klinikára, de mivel késtek, nem fogadták, így új időpontot kellett kérni.

„Hónapok mentek el csak a mammográfiára, most a többi vizsgálat húzódik a várólisták miatt. A néni daganata közben már fekélyesedik, úgy, hogy semmilyen ellátást nem kap" – nyilatkozta Csehpál Etelka, aki hosszú évtizedekig dolgozott háziorvosként Csanyteleken, Tömörkényen és Csongrád-Bokroson.

A Szegeden élő és jelenleg Földeákon praktizáló háziorvos 2013-ban vált országosan ismertté, amikor meghalt egy 54 éves rokkantnyugdíjas betege, aki szerinte még élhetett volna.
A doktornő a kormányt okolta a betege haláláért. Úgy vélte, a férfi, akitől minden ellátást elvett a Fidesz-kormány, úgy halt meg, ahogy talán a középkorban sem haltak meg.

A mellrákos idős asszonnyal kapcsolatban elmondta, húsz évvel ezelőtt az történt volna, hogy befektették volna a betegét a kórházba, s egy-két héten belül meg is műtötték volna. „Most meg itt tartunk, hogy végignézem, ahogy a néni meghal." Hangsúlyozta, a falvakban élőknek nincs pénzük a vizsgálatok felgyorsítására – arra, hogy magánklinikán több tízezer forintot fizessenek –, nincs pénzük gyógyszerre, de sokszor arra sincs pénzük, hogy eljussanak a nagyobb városokba.

– Kilátástalannak érzem a helyzetet, mert egy jól működő gazdaság kellene ahhoz, hogy jól működjön az egészségügy – hangsúlyozta Csehpál Etelka, aki elmondása szerint nagyon nehezen éli meg a betegei eseteit.

Hogy milyen visszhangja van a segélykiáltásainak? – Egy kezemen meg tudom számolni, hány kollégámtól kaptam biztatást. A betegeim viszont annál inkább támogatnak. Sok mindent megéltem, sok mindenért megharcoltam. A hetvenes években fel lehetett jelenteni az orvost. Most is fel vagyok készülve mindenre. Nincs sok veszítenivalóm. Nem félek – mondta Csehpál Etelka. Elárulta, a nemrégiben alakult Köz-Hasznáért Mozgalomban gondolkodnak azon, mit lehetne tenni a helyzet javításáért.

Legolvasottabb cikkeink