• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Folyamatos készültségben - mit jelent a HPH Operatív Törzs?

Lapszemle 2020.04.22 Forrás: pharmaonline.hu
Folyamatos készültségben - mit jelent a HPH Operatív Törzs?

Míg korábban a 3 rétegű sebészi maszkok ára 50 forint alatt volt, ma 400 és 450 forint körüli áron lehet megvásárolni.

A COVID-19 járvány következményeként 2020. március 9-én dr. Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatójának határozata alapján létrejött az Operatív Törzs. A vállalat vezetőiből álló Operatív Törzs feladata a társaság biztonságos és folyamatos üzemmenetének fenntartása, a munkavállalók egészségének védelme, a járvánnyal kapcsolatos helyzet alakulásának fokozott figyelemmel kísérése, a társaság egyes szakterületei tevékenységének szoros összehangolása - írja a pharmaonline.hu.

...

A Hungaropharma már januárban, a Kínában megjelent COVID-19 vírusról szóló első híradások után kidolgozta egy szükség esetén létrehozandó operációs stratégia működésének alapelvét. A felkészülési időszak után március 9-től ülésezik rendszeresen a vállalat Operatív Törzse.

„Sajnos nem volt nehéz megjósolni, hogy a járvány nem ismer határokat - idézi fel Feller Antal az alig pár héttel ezelőtt történteket - bár nem lehetett látni, hogy milyen mértékben, de azt sejtettük, hogy Európa is érintett lesz. Meghívtuk minden szakterület vezetőjét az operatív törzsbe, hogy ha a különböző területekről információ érkezik, akkor mindig a leggyorsabb és a leghatékonyabb választ tudjuk adni a felmerülő kérdésekre. Rögtön három nagy kérdésre fókuszáltunk. Ezek közül az első a munkatársaink egészségvédelmének biztosítása, rögtön ezután következett a gyógyszertárak igényeinek teljesítése és a biztonságos készletgazdálkodás.”

...

Hiánycikkek

A járvány terjedésével az emberek rögtön keresték a fertőtlenítő szereket, védőfelszereléseket, maszkokat. Pár nap alatt felvásárolták a készleteket, a hiánycikket nem lehetett egyik napról a másikra beszerezni. A felszerelések alapanyaga, de jellemzően maga a felszerelés is mind Kínában készül. Kínában először újra kellett indítani a gyártást (ami március második felétől folyamatos), utána meg kellett szervezniük azt, hogy a megnövekedett igényeknek megfelelően bővítsék a kapacitást, és csak ezután lehetett szó az Európába, illetve az Amerikába történő szállításról. „Rendkívül gyorsan óriási igény jelentkezett a védőfelszerelések iránt - mutat rá a nehézségek egyikére Feller Antal -, gyakorlatilag a versenyszféra vállalatai ösztönözték az országok kormányait, hogy versenyezzenek azért, hogy rövid időn belül eszközökhöz jussunk. További problémát jelentett, hogy megjelentek a hamis termékek, a hamis tanúsítványok. A Hungaropharmán keresztül nem került a zárt láncba egyetlen egy sem ezekből. A biztonságra törekedve többször is ellenőriztük a beérkező áruk tanúsítványait és magukat a termékeket.”

A hamis készítmények, gyógyszerek megjelenése kevésbé számít új jelenségnek. A hazai gyógyszer-nagykereskedelem híresen szigorú szabályai miatt a gyógyszertári forgalomba nem kerül hamis vagy rossz minőségű termék. A Hungaropharma vezérigazgatója elmondta, hogy a legnehezebb időszakban - amikor nem lehetett maszkokhoz, fertőtlenítő szerekhez jutni - sok ajánlat érkezett hozzájuk, amiket visszautasítottak, sejteni lehetett ugyanis, hogy ezek nem megbízhatóak.

Új jelenségnek számít egyes kereskedelmi feltételek megváltozása. A piacon megjelent néhány gyártó, akik teljes előfinanszírozást kértek, ami óriási kockázatot jelent, hiszen nem lehet tudni teljes bizonyossággal, hogy beérkezik-e valaha is az áru. Komoly gondot jelent az is, hogy a védőeszközök ára a sokszorosára emelkedett. Míg korábban a legegyszerűbb, három rétegű sebészi maszkok ára 50 forint alatt volt, ma ugyanazt a maszkot 400 és 450 forint körüli áron lehet megvásárolni.

További részletek a cikkben.