• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Folytatódik a MOK és a BM vitája

Lapszemle 2023.02.07 Forrás: index.hu
Folytatódik a MOK és a BM vitája

A Belügyminisztérium a sajtótájékoztatóval lezártnak tekinti a reagálást, nem kíván egy szappanopera szereplőjévé válni.

„A Belügyminisztérium sajtótájékoztatóján féligazságok hangzottak el, az igazság másik fele nálunk van” – így reagált az Indexnek Soós Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Háziorvosi Csoportjának vezetője Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár kijelentéseire, miszerint a kamara magatartása felelőtlen.

Takács Péter arról is beszélt, hogy az orvosi kamara nyomásgyakorlása a betegbiztonságot veszélyezteti. Erre reagálva Soós Zoltán elmondta, célunk épp ezzel ellenkező: az orvosok egyhangú visszajelzése szerint a béremelés ellenére sincsenek meg a minőségi munkavégzéshez szükséges feltételek. Döntésünk épphogy erre próbálta felhívni a figyelmet, azt remélve, hogy ily módon hosszú távon a betegek is nagyobb biztonságban lesznek.

Kiemelte, hogy nem az ügyeleti rendszer átalakításával van gondjuk, hiszen ebben a kérdésben valóban tárgyaltak a kormánnyal, aminek eredményeként több kérésüket be is építették, így jött létre végül egy olyan javaslat, amely mindkét fél számára elfogadható. A MOK kérése – miszerint a háziorvosok ne írják alá az új szerződéseket – valójában nem cél, hanem eszköz arra, hogy az ügyeleti rendszernél komolyabb problémák ügyében is elinduljon a tárgyalási folyamat. 

Példaként sorolta: Meg kell fontolni a fix és területi díjak elvételét, az ugyanis a hó végén praxisonként 450 ezer forintos mínuszt jelent. Ezeket a díjakat ráadásul a finanszírozás minőségi indikátorrendszerébe csoportosították át, ahonnan visszaszerezhetőségük bizonytalan, és amely indikátorok jelen formájukban nem alkalmasak az orvos teljesítményének mérésére, és indokolatlanul hátrányos helyzetbe hozzák az egyébként éppen támogatni szükséges aprófalvas vidéki és a nagy betegszámot ellátó praxisokat.

A lap kereste a Belügyminisztériumot is. Arra voltak kíváncsiak, hogy a történtek után egy asztalhoz ülnek-e még a MOK tagjaival, jogosnak érzik-e valamely, a kamara által megfogalmazott kritikát, a fejlemények tükrében várható-e valamilyen módosítás, változás. A tárca az Indexnek azt írta:

A Belügyminisztérium a sajtótájékoztatóval lezártnak tekinti a Magyar Orvosi Kamara rendkívüli országos küldöttgyűlésén elhangzottakra történő reagálást, semmilyen módon és formában nem kíván egy szappanopera szereplőjévé válni – a parttalan üzengetéseknél fontosabb a betegek érdekében végzett érdemi munka.

Legolvasottabb cikkeink