• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Fontos ellátási feladatra figyelmeztet egy szakértő

Lapszemle 2020.03.27 Forrás: Napi.hu
Fontos ellátási feladatra figyelmeztet egy szakértő

Az alapellátás egyik fontos feladata talán az lesz, hogy eldöntse, a valóban kórházi ellátásra szorulók kórházba kerülhessenek.

Talán soha nem volt még olyan fontos, mint most, a koronavírus-járvány idején, hogy hatékony egészségügyi ellátórendszerünk, ezen belül hatékony alapellátásunk, és hatékony palliatív ellátórendszerünk legyen. Bár úgy tűnhet, palliatív ellátásra csak azoknak lesz szükségük, akik nem gyógyulnak meg, és belehalnak a fertőzésbe, ez azonban nem így van: a palliatív ellátás a betegség lefolyásának teljes időszaka alatt hozzájárul, hogy a betegek és hozzátartozóik fizikai, szociális, pszichológiai és spirituális szükségletei fókuszban legyenek, és az ellátók válaszoljanak ezekre az igényekre - hívja fel a figyelmet a napi.hu cikkében a Pallium Intézet létrehozója, Szöllősi Melinda.

Külön szakirodalma van a palliatív ellátásnak járványhelyzetek, humanitárius krízisek esetén, ezek tapasztalatait és a Covid-19 krízis valóságát kell most ötvözni. Fontos tudni, hogy a palliatív ellátás nem a progresszív krónikus betegek utolsó heteiről szól, hanem a progresszív krónikus betegek aktív ellátásával párhuzamosan futó komplex terápia a diagnózistól kezdve a beteg haláláig. Az ellátás mindvégig kitér a beteg hozzátartozóira is, egészen a gyász időszakának végéig - magyarázza Szöllősi Melinda.

Biztosan tudjuk már, hogy a vészhelyzeti ellátás színtere áthelyeződik a betegek otthonába és a szociális ellátó helyekre. Ez egyrészről jó, másrészről viszont komoly kérdéseket vet fel, mivel ezekben az ellátási formákban komoly hiányosságok vannak - figyelmeztet a szakértő, aki úgy látja, jelen vészhelyzetben az alapellátásra fog hárulni számtalan, vagy kis túlzással, akár az összes ellátási feladat, amelyre az ott dolgozók nincsenek felkészülve. Az alapellátás egyik legfontosabb feladata most talán az lesz, hogy együtt tudjon működni a sürgősen felállítandó betegosztályozó rendszerrel azon, hogy a valóban kórházi ellátásra szoruló betegek kórházba kerülhessenek, a többiek ellátása viszont otthonukban történjen meg. Ez egyébként békeidőben is így lenne jó - teszi hozzá Szöllősi Melinda.

Biztosan tudjuk már, hogy a vészhelyzeti ellátás színtere áthelyeződik a betegek otthonába és a szociális ellátó helyekre. Ez egyrészről jó, másrészről viszont komoly kérdéseket vet fel, mivel ezekben az ellátási formákban komoly hiányosságok vannak - figyelmeztet a szakértő, aki úgy látja, jelen vészhelyzetben az alapellátásra fog hárulni számtalan, vagy kis túlzással, akár az összes ellátási feladat, amelyre az ott dolgozók nincsenek felkészülve.

Az alapellátás egyik legfontosabb feladata most talán az lesz, hogy együtt tudjon működni a sürgősen felállítandó betegosztályozó rendszerrel azon, hogy a valóban kórházi ellátásra szoruló betegek kórházba kerülhessenek, a többiek ellátása viszont otthonukban történjen meg. Ez egyébként békeidőben is így lenne jó - teszi hozzá Szöllősi Melinda.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink