• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Fontos változás a magyar patikákban

Lapszemle 2019.02.13 Forrás: Pénzcentrum
Fontos változás a magyar patikákban

A gyártók több mint 20 milliárd forintot ruháztak be azért, hogy képesek legyenek az egyedi azonosítókat rányomtatni a dobozokra.

Rengeteg pénzt fektettek abba a gyógyszergyártók, hogy be tudják tartani a február 9-én életbe lépett EU-s szabályozást, amely kimondja, hogy minden egyes termék dobozát egyedileg meg kell jelölni. A szakszövetség vezetője a Pénzcentrumnak azt mondta, hazánkban leginkább az online eladott gyógyszerek rejtenek veszélyeket, ezek lehetnek hamisak.

Korábban a Pénzcentrum is beszámolt róla hogy február kilencedikén élesedett az az EU-s szabályozás, amely szerint minden egyes gyógyszert, amelyet vényre lehet kiváltani, egyedi azonosítóval kell ellátni. Az unió ezzel legfőképpen a gyógyszerhamisítás ellen akar fellépni, mivel így a fogyasztók ellenőrizni tudják a gyógyszer származását - ugyanis az adatokat a gyártók kötelesek feltölteni egy központi rendszerbe.

Az újdonságot a Deloitte is elemezte, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége pedig a Pénzcentrumnak megküldte reakcióját, illetve pontosításait. A vállalat adótanácsadási területének szenior menedzsere az új rendszerről úgy nyilatkozott, hogy a magyar adózási rendszer 2019-es kedvező változásai, így például az, hogy a személygépkocsik bérletével összefüggésben könnyített feltételek mellett érvényesíthető áfa levonási jog, illetve a szociális hozzájárulási adó mértékének csökkentése változó mértékben, de legalább részbeni fedezetet biztosíthatnak a beruházási költségekre.

Erre reagálva a MAGYOSZ igazgatója, Illés Zsuzsanna a Pénzcentrumnak elmondta: a hazai gyártók felkészültek az egyedi azonosító bevezetésére, elkötelezettek az uniós irányelv és rendelet célkitűzésének megvalósításáért, és keményen dolgoznak annak érdekében, hogy megfeleljenek az elvárásoknak. A gyártók több mint 20 milliárd forintot ruháztak be azért, hogy képesek legyenek az egyedi azonosítókat rányomtatni a dobozokra. Az igazgató emlékeztetett, a kódnyomtató berendezésen túl szükséges - többek között - megfelelő informatikai rendszer kiépítése, mely alkalmas lehet a telephelyek közti kódok küldésére, fogadására, tárolására.

"Jelenlegi tudásunk szerint a szükséges, éves fenntartási költség a hazai gyártók esetében eléri az éves 4-6 milliárd forintos összeget. Ennyi pénzt kigazdálkodni kizárólag a kutatás-fejlesztési és beruházási forrásaik átcsoportosításával, megújulási és növekedési potenciáljuk visszafogásával, innovációs-, beruházási- és exportnövelési képességük gyengítésével tudják csak megvalósítani".

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink