• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Forgatási kellékautó a saját mentési központban

Lapszemle 2023.07.17 Forrás: magyarnarancs.hu
Forgatási kellékautó a saját mentési központban

Állami támogatást nem kapnap, ám a fábiánsebestyéni önkormányzat a saját bevételeiből költ erre, legutóbb 20 millió forintot.

Mivel kötelező, Fábiánsebestyén is szerződött az egységes orvosi ügyeletre, ám a kétezer lelkes község az országos átszervezés után is működteti önerőből a saját mentési központját 24 órás készenléttel, orvossal, mentőápolóval, tűzoltókkal. Ha baj van, ők öt percen belül biztosan odaérnek, írja a magyarnarancs.hu

A Hellboy II. – Az Aranyhadsereg című amerikai akciófilmben véget ér az emberiség és a Föld láthatatlan birodalma közötti fegyverszünet. Az emberek csak a Pokolfajzatban (Hellboy) bízhatnak, ő küzd meg a sötét uralkodó martalócaival. Guillermo del Toro szuperhősfilmje részben az etyeki Korda Stúdióban, illetve Tárnokon és Sóskúton készült 2007-ben. A forgatáshoz Magyarországra hozott kellékek között volt egy Ford mentőautó is. Nem érte volna meg visszavinni, inkább eladták. A Csongrád megyei Fábiánsebestyén képviselő-testülete vette meg 3 millió forintért, nem dísznek.

Kós György a kétezer lelkes település orvosaként 1985 óta ügyelt egészen az utóbbi évekig, dolgozott két évet a mentőszolgálatnál is. Fábiánsebestyénben nemritkán előfordult, hogy valamilyen önkormányzati esemény közepén a polgármester fölállt és elment, mert hívása érkezett. Az új ügyeleti rendszerről Kós György nem szívesen nyilvánít véleményt, mert nem szeret olyanról beszélni, amiről csak a híradásokból értesült. Arra viszont nagyon kíváncsi, hogyan lehet jó az, ha a segítség az eddigi 17 kilométer helyett messzebbről érkezik, vagy épp messzebbre kell vinni a beteg gyereket. Kérdés, lesz-e pénze, autója a szülőnek az útra. Ha pedig egy egész megye sürgős eseteit egyetlen ügyeletre szabadítják rá, hogyan lehet elkerülni az olyan helyzeteket, amilyeneket a napokban a budapesti János-kórházban éltek át.

A Fábiánsebestyéni Mentési Központ (FMK) tizenhat fős csapatába beletartozik a tanyagondnok, de a szennyvíztelepet kezelő fiatalember is. Ha baj van, mindenki tudja, mit kell csinálni. 24 órás diszpécserszolgálatot működtetnek, ha kell, tüzet oltanak, műszaki mentést végeznek, vagy ha valakinek leesik a hozzátartozója az ágyról és nem tudja visszaemelni, akkor is mennek. A közelmúltban a rendészeknek kellett intézkedni, mert egy idegen szemetes autó jött be a településre – mint kiderült, eltévedt –, és elkezdte gyűjteni a hulladékot, de az egyik háztól a tíz kitett zsákból csak egyet vitt el; így derült ki, hogy valami nincs rendben.

Az FMK teljesen ingyen segít minden helybelinek, ugyanúgy, mint a központi ügyelet, a mentőszolgálat vagy az állami tűzoltóság, de a működtetésére állami támogatás természetesen nem jár. Az önkormányzat a saját bevételeiből költ erre, legutóbb 20 millió forintot. Ez a diszpécserszolgálat fenntartására kell. Azt, hogy ezt a pénz másra is elkölthetné a település, helyben még senki sem mondta.

További részletek a magyarnarancs.hu cikkében.