• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Forradalmi kezelés a cukorbetegség ellen

Lapszemle 2022.07.19 Forrás: hazipatika.com
Forradalmi kezelés a cukorbetegség ellen

A módszer a hasnyálmirigy-szigetsejtek átültetésén alapul egy donorból egy befogadóba.

Nemrégiben sikerült az 1-es típusú cukorbetegséget hatékonyan kezelni úgy, hogy inzulintermelő hasnyálmirigysejteket ültettek át egy beteg szervezetbe. Ráadásul immunszupresszív gyógyszerek használatára sem volt szükség, írja a házipatika.com

A kutatócsoport a Science Advances című folyóiratban tette közzé tanulmányát, amely bizonyította a kezelés sikeres alkalmazását egy nagy állatmodellben. Módszerük az inzulintermelő hasnyálmirigysejtek, az úgynevezett h hosszú távú immunszuppresszív gyógyszerek alkalmazása nélkül.

Haval Shirwan, a Missouri Egyetem orvosi karának gyermekgyógyász, mikrobiológus-immunológus professzora, a tanulmány egyik fő szerzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők immunrendszere hibásan működhet, és emiatt a szervezet önmaga ellen fordul. „Az immunrendszer egy szigorúan ellenőrzött védelmi mechanizmus, amely gondoskodik az egyének jóllétéről a fertőzésekkel teli környezetben. Az 1-es típusú cukorbetegség akkor alakul ki, amikor az immunrendszer a hasnyálmirigyben lévő inzulintermelő sejteket tévesen fertőzésként azonosítja, és elpusztítja” – idézte a professzort a SciTechDaily tudományos magazin. Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők szervezete nem képes szabályozni a vércukorszintet, mivel hasnyálmirigyük nem termel inzulint. E kontroll hiánya életveszélyes problémákat eredményezhet, beleértve a szívbetegséget, a vesekárosodást és a látásvesztést.

Shirwan és a Missouri Egyetemen (MU) azonos szakterületen dolgozó kollégája, Esma Yolcu professzor az elmúlt két évtizedet azzal töltötte, hogy egy FasL nevű molekulát a hasnyálmirigy-szigetek felszínéhez rögzítve megcélozzon egy apoptózismechanizmust, amely megakadályozza, hogy a „káros” immunsejtek cukorbetegséget okozzanak vagy hozzájáruljanak az átültetett hasnyálmirigy-szigetsejtek kilökődéséhez.

„Apoptózis (programozott sejthatlál) akkor következik be, amikor a FasL nevű molekula kölcsönhatásba lép egy másik, Fas nevű molekulával a ’káros’ immunsejteken, és elpusztítja őket. A csapatunk által kifejlesztett technológia lehetővé teszi a FasL egy új formájának előállítását, és annak a beültetett hasnyálmirigy-szigetsejteken vagy mikrogéleken való megjelenítését, hogy megakadályozza a sejtek kilökődését” – mondta Yolcu, a tanulmány egyik vezető szerzője.