• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Freund Tamás: megvédjük a tudományos véleményeket

Lapszemle 2022.02.25 Forrás: jelen.hu
Freund Tamás: megvédjük a tudományos véleményeket

Az MTA csaknem két éve hivatalban lévő elnöke az egyetemek átalakításáról és a kormánnyal kialakított kapcsolatáról is beszélt.

Azt, amit a tudós tudományos véleményként elmond, semmiképp nem lehet rémhírterjesztésnek nevezni – szögezte le a Jelennek adott interjújában Freund Tamás azzal kapcsolatban, hogy egy állami hatóság két tudóst feljelentett, mert kétségbe vonták az egyik Covid elleni gyógyszer hatásosságát. Az MTA csaknem két éve hivatalban lévő elnöke az egyetemek átalakításáról és a kormánnyal kialakított kapcsolatáról is beszélt.

Csaknem két éve, viharos időszakban vette át az MTA vezetését. Akkor úgy nyilatkozott, több, az Akadémiáról leválasztott tudományos program, köztük az OTKA is visszatérhet az MTA ernyője alá. Mit sikerült ebből megvalósítani?

Három csoportra osztanám a tevékenységünket és az eredményeinket. A legfontosabb a nyitás. Egyrészt a társadalom felé, másrészt a kormány felé, mint a nemzet tanácsadója. Korábban a tudomány ünnepén előadásokkal készültünk, a díszterembe befért 300 ember, a nagyterembe 200. Most, hogy a Covid miatt online is közvetítettük az előadásokat, tízezrek nézték. Ezt a járvány után is így fogjuk csinálni. A kormányzat és egyébb hatóságok felé is kiválóan működik a tudományos tanácsadás. A másik csoportba az MTA Kiváló Kutatóhely Program, a Közoktatás-fejlesztési Kutatási Program, és a tudományos viták, közéleti párbeszédek tartoznak. Egy külön kategóriát képeznek a vagyongazdálkodással és a kutatóhálózattal kapcsolatos interakcióink.

Az MTA fennállásának 200. évfordulóját ünnepli 2025-ben, ezzel kapcsolatban folynak már az előkészületek. Indul a Székházunk felújítása is. Fontos a tudomány és a művészet kapcsolatának erősítése, ez mindig szívügyem volt. Elindítottuk a „Művészeti estek az Akadémián” sorozatot. Ennek az első, koncerttel és kiállítással egybekötött rendezvényét már láthatták is a nézők. Kéthavonta terveztük megtartani, de közbeszólt a Covid. A következő estet itt, házon belül, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia szervezi, az azután következőt a Magyar Művészeti Akadémia.