• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Frissen alakult érsebészeti osztály a Hetényiben

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

A teljesen különálló osztály megalakulására azonban csak három évtized múltán nyílt lehetőség.

Az érsebészet különleges szeglete az sebészetnek. A szokásosnál is nagyobb precizitást, odafigyelést igényel, miközben a felelősség óriási. Éppen harminc esztendős múltra tekint vissza a sebészetnek ez a területe a megyei Hetényi Géza kórházban – idézi fel az előzményeket dr. Morvai János, a frissen alakult érsebészeti osztály vezető főorvosa. Az országosan zajló egészségügyi átalakítások egyfajta „hozadékaként" ugyanis immár önállóan végzik munkájukat megyénk legnagyobb egészségügyi intézményében – olvasható a szoljon.hu portálján.

Az érsebészet meghonosítása dr. Katona Iván nevéhez fűződik, aki 1982-ben szakvizsgázott, abban az időben, amikor hazánkba begyűrűzött Németországból ez a különálló szakma. Ő nagyon ügyelt arra, hogy kiépítse maga körül az utánpótlást, így kialakult egy saját nevelésű gárda – emelte ki dr. Morvai János.

Az évek során voltak különböző kezdeményezések, egy darabig önálló részlegként dolgoztak, a teljesen különálló osztály megalakulására azonban csak most, pontosan három évtized múltán nyílt lehetőség. Jelenleg – dr. Morvai János mellet - dr. Kiss Attila és dr. Petkes Gergely alkotja az érsebészeti osztály állandó teamjét, illetve dr. Kovács Ottó heti egy alkalommal segíti a munkát. A 15 ágyas osztály 10 ápolóval látja el területi ellátási kötelezettséggel a megye érbetegeit, s huszonnégy órás készültségben várják az akut eseteket.

Az elmúlt két év statisztikái azt mutatják, hogy a sebészeti osztály tevékenységének mintegy harmadát az érsebészeti jellegű beavatkozások teszik ki. Valóban létjogosultsága tehát egy önálló osztálynak. Ráadásul mind a kardiológiai osztályon, az angiológián, illetve a neurológián dolgozó kollégák, mind pedig a kórházban működő Avas Egészségügyi Centrum munkatársai rendszeresen küldik hozzánk az egyes diagnosztikai vizsgálatok során kiszűrt pácienseket, akiknek akár az élete is függhet attól, hogy időben elvégezzük a szükséges beavatkozásokat – fűzte hozzá dr. Morvai János.

Bár köztudott, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentik a leggyakoribb halálokot manapság, általában inkább a szívbetegségekre figyelünk és hajlamosak vagyunk megfeledkezni az egyéb érrendszeri bajokról, pedig egy nyaki verőér-elzáródás végzetes lehet – nyilatkozta dr. Kiss Attila, aki hozzátette azt is, ráadásul alattomos dolog, mert sokáig tünetmentes lehet. S az érelmeszesedés vagy éppen cukorbetegség miatt elhaló végtagok megmentése is rendkívül fontos a betegek későbbi életminősége miatt. Kettes progresszivitási szintű osztályként elsősorban ilyen műtéteket végzünk, tehát a nyaki, hasi és végtagi verőerek rekonstrukciós operációja a fő feladatunk. Ennél magasabb szinten csak néhány klinikai centrumban dolgoznak az országban – emelte ki dr. Kiss Attila.

Az angiológiai profilú belgyógyászat tevékenysége szorosan összefügg az érsebészettel. Egymásra utaltan dolgozunk nap mint nap – erre már dr. Anatolij Kudrjavcev főorvos hívta fel a figyelmet, aki hozzáfűzte azt is: Az angiológiai szakmának szintén évtizedes, pontosabban 30 évre visszanyúló hagyományai vannak a kórházban, dr. Prágai Géza teremtette meg az alapokat. Természetesen az évek során nagyon sokat fejlődött és bővült ez a terület, hiszen a diagnosztikai eszközök folyamatos korszerűsödése egyre tágítja a lehetőségek határait. Jelenleg ötfős orvoscsapattal dolgozunk, s a doppler ultrahangos véráramlás-vizsgálatok mintegy 95 %-át mi végezzük a megyében.

Természetesen a napi munkánkhoz szükséges a gép-műszerparkunk folyamatos fejlesztése. Ebben nagy segítséget jelent, hogy az intézet vezetése a lehetőségekhez mérten maximálisan segíti a tevékenységünket, így a tervek szerint hamarosan új ultrahang-készülék beszerzésére nyílik lehetőség. Ennek alapját az idén rendezett Richter Egészségnap több millió forintos bevétele jelenti, de természetesen komoly összeggel kell még kiegészíteni az adományt – mondta dr. Anatolij Kudrjavcev.

A 39 ágyas angiológiai osztály fő profilja az érbetegek konzervatív gyógyszeres-infúziós kezelése. A lehető legmodernebb keringésjavító kezeléseket tudják nyújtani, ennek köszönhetően a közelmúltban kiemelt finanszírozású decentrummá nyilvánították az osztályt, elismerve ezzel a Szolnokon végzett munkát. Az infúziós kezelések mellett a katéteres értágítás nyújt lehetőséget arra, hogy időlegesen vagy akár véglegesen kiküszöbölhessék a műtéti beavatkozásokat. Ez elsősorban az operáció esetleges szövődményeit nehezebben viselő idősebb betegek esetében lehet fontos.