• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fűben, fában az orvosság

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Ha a vásárló vérhígító tablettát szed, és úgy fogyaszt diólevélteát, nagy bajba kerülhet.

Április elejétől egy korábban alkotott uniós rendelet életbelépésével élelmiszerként kénytelenek árulni gyógyteáikat a forgalmazók, így Szabó György bükki füvesember is. Az uniós irányelv kimondja: a természetben gyűjtött termékek is gyógyszernek számítanak, tehát azokat is medicinává kell minősíttetni.

A kisvállalkozások azonban nem tudják megfizetni az ezzel járó költségeket, így jobb híján marad a saját terjesztés, illetve az élelmiszerboltok polcai, már ha rendelnek gyógyteákat a boltosok. - De még ha rendel is, milyen tanácsokat ad a vásárlóknak? – teszi fel a kérdést Szabó György. - Vegyük például az orbáncfüvet, ami ideg- és immunrendszererősítő, nyugtató hatású tea, gyomoridegre, stressz és depresszió ellen javasoljuk. Mivel a csomagoláson nincs, nem lehet tájékoztató, a vásárló nem tudja, hogy ha egyébként szívgyógyszert szed, és a medicina bevétele előtt fogyaszt a teából, extrém esetben akár infarktust is kaphat, mert a tea miatt a pirula csak két óra múlva szívódik fel. De az epekő is megakadhat az epevezetékben, ha valaki orbáncfüvet iszik. Ha a vásárló vérhígító tablettát szed, és úgy fogyaszt diólevélteát, nagy bajba kerülhet, mivel a gyógynövény ugyancsak vérhígító hatású. Egészséges embereknél ugyanakkor nem okoz problémát, sőt, magam is iszom húsz éve, minden negyedik nap vérsűrűsödés, vérrögképződés ellen, gyulladáscsökkentés céljából - sorolja a lehetséges veszélyforrásokat.

Szabó György megoldásként a tájékoztatást javasolja:

- Egyrészt felvilágosító előadásokat tartok szerte Magyarországon és Erdélyben; tavaly hatvan hasonló találkozón vettem részt. Másrészt tájékoztató füzetkéket nyomtatunk majd, amelyeket a boltok polcain tárolókban helyezünk el. De nem tettünk le a harcról sem: meg kell változtatni a törvényt, azt ugyanis nem tiltja az EU, hogy akár öt évre is meghosszabbítsák a moratóriumot; a franciák, németek és angolok már vizsgálják ezt a lehetőséget. Így időt nyerhetnénk, és megtalálhatnánk a mindenkinek megfelelő megoldást - veszi számba a gyógyfüveket forgalmazók lehetőségeit. A megoldás azért is sürgető volna, mert Magyarország fokozatosan kiszorul az európai gyógynövénypiacról.