• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Furcsa felvetés, lesz-e fogorvossztrájk?

Lapszemle Forrás: echotv.hu

Sztrájkolni a munkáltatóval szemben tud a munkavállaló. Itt a munkáltató és a munkavállaló kvázi ugyanaz a személy.

Ha két brit találkozik, akkor az időjárásról kezdenek beszélgetni, ha két magyar, akkor pedig az egészségügyről. Az Echo TV Heti mérleg című adásának vendége volt Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

- Kezdjük a pénzzel, ugye az nagyon-nagyon fontos az egészségügyben. Jövőre 221 milliárd forinttal több jut, ennyivel több friss pénz jut az egészségügyre. A számok alapján a kiemelt területek egyike az alapellátás. Mennyivel több jut ide?
- Hadd pontosítsak abból a szempontból, hogy igen, ez a pénz ez stimmel, de ennek egy része ugye bérnövekményből származó automatizmus, hiszen a bérnövekedéseket ugye ki kell fizetni jövőre is. Inkább úgy fogalmaznék, hogy önmagához képest a növekedésekben első nyertese az alapellátás, a második pedig a népegészségügy. Alapellátásban ha csak azt nézzük, hogy mennyi megy ki az alapellátások felé, az önmagában közel 16 egész egynéhány tized milliárd forintról beszélünk, de emellett még lesz forrás például ilyen dolgokra is, hogy praxisvásárlás vagy olyanra, hogy letelepedés üres helyekre vagy akár olyanra is, hogy csoportpraxisok kialakítására lesz külön forrás még. Vagy ilyenekre is, hogy lesz egy új rendszerünk, amelyben megpróbálnánk a kollégáinknak a működését összehangoltabbá tenni, ezt pedig egy kollegiális vezetői rendszernek hívják.

- Itt a bővülő finanszírozás ellenére azért hát vannak egyes területeken elégedetlenségek. Konkrétan a fogorvosokra gondolok, ők azzal fenyegetőznek, hogy amennyiben nem lesz a finanszírozás tekintetében megállapodás, akár sztrájkra is készek. Lesz fogorvos sztrájk?
- Hát nem tudom. A felvetés eleve kicsit furcsa. Azt gondolom, hogy a tavalyi évben volt egy kettőmilliárd forintos növekmény, aminek csak ők voltak a célpontjai. Az idei évben nem történt ilyen, ez igaz. Azt gondolom, hogy velük le kell ülnünk tárgyalni, de a sztrájk szóról egy picikét térjünk már ki, csak egy másodpercre. Ugye sztrájkolni a munkáltatóval szemben tud a munkavállaló. Itt vállalkozókkal állunk szemben, tehát akkor a munkáltató és a munkavállaló kvázi ugyanaz a személy. Tehát önmagában szemben nehéz sztrájkolni bárkinek is, de nyilván ez csak a jogászkodás része ennek a problémának. Én is azt gondolom, hogy valamit kezdeni kell ezzel a gonddal, de addig, amíg nem látjuk kristálytisztán, hogy hogyan lehetne az elvégzett tevékenységhez kötni a kiáramló pénzek mennyiségét, addig nagyon nehéz dolgunk van. Az ügyben kell majd tárgyalnunk velük, hogy a kiáramló forrásoknak legyen következménye az, hogy mindenki megkapja a neki való ellátást.

- Tehát magyarul, jelen pillanatban ön úgy ítéli meg, hogy túlságosan drágán dolgoznak a fogorvosok?
- Nem, én azt gondolom, hogy jelenleg vannak hiányosságok a jelentési rendszerben és így néhány kolléga, hangsúlyozom, csak néhány és a nagy többség az tisztességesen csinálja a munkáját, egy néhány kolléga tud ezzel visszaélni és emiatt hozni rossz hírt mindenkire. Meg kéne próbálnunk lezárni az összes olyan kiskaput, amely kapcsán, hogy is mondjam csak, negatív színben tudják feltüntetni egyébként a kollégáimat. Ez ügyben fogunk tárgyalni egymással, hogyha le tudunk zárni minden kiskaput és van garancia arra, hogy a beáramló pénzek mögött lesz majd teljesítmény is, akkor szerintem nincs akadály annak, hogy ez a dolog ez működjön.