• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fúziós lázban ég a gyógyszeripar

Lapszemle 2023.06.14 Forrás: vg.hu
Fúziós lázban ég a gyógyszeripar

A sikersztorik és az óriásügyletek ezúttal az egészségiparban születtek.

A vállalati felvásárlások és fúziós piacán a korábbi évekhez képest az idén a pangás jelei mutatkoznak, de az egészség- és az alapanyagipar ezúttal is kivett magáért, szemben a konszolidációs időszakon már átesett technológiai és távközlési szektorral - írja a vg.hu.

...

A sikersztorik és az óriásügyletek ezúttal az egészségiparban születtek, ami nem meglepő, hiszen a pandémia után új területekre, elsősorban a rákellenes kutatásokra kell összpontosítaniuk a szektor szereplőinek. Többen közülük – mint a Pfizer, a Novartis és a Moderna – lépéskényszerbe is került, mivel egyfelől a Covid-oltóanyagokkal fejlesztéséből és forgalmazásából szerzett bevételeik drasztikusan csökkennek, másfelől több olyan egyedi, piacütő gyógyszerük van, amelyeknek éveken belül lejár a szabadalmi védettsége, ezek pótlása pedig vagy házon belül oldható meg (ez a ritkább példa), vagy ígéretes biotechnológiai vagy startupcégek bekebelezésével. 

A ritka betegségek kezelésére szolgáló potenciális sikergyógyszerek utáni hajszával ugyanakkor a tőkeerős gyógyszergyártók alaposan felverik a célpont árát, ez is visszaköszön abban, hogy az első közel hat hónapban a tavalyinál 24 százalékkal több, 157 milliárd dollár összértékű felvásárlás és egyesülés volt az ágazatban. 

Ez a hét is meghozhatja a maga kasszasikerét, a svájci Novartis 3,5 milliárd dollárt sem sajnálna a Chinook Therapeuticsért, amely a ritka vesebetegségek kezelésében úttörő eredményeket ért el. De a Novartis nem csak vesz, el is ad: márciusban jelezték, hogy megválnának szemészeti üzletáguk egy részétől, benne az évi 487 millió dolláros bevételt hozó Xiidrával, a szemszárazság elleni gyógyszerükkel. Szakmai befektetők mellett pénzügyi befektetők, tőkealapok érdeklődését is várják. 

Az időskori makuladegeneráció elleni Lucentis nem része a portfóliónak, ami nem is csoda, hiszen önmagában 1,9 milliárd dolláros bevételt hozott csak tavaly a Novartisnak, amely utángyártott, generikus üzletága, a 14–26 milliárdos értéket képviselő Sandoz leválasztásáról és tőzsdére viteléről még tavaly augusztusban döntött.

További részletek a cikkben.