• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Geopolitikai okai is lehetnek a WHO Sinopharm-döntésének

Lapszemle 2021.05.05 Forrás: www.nepszava.hu
Geopolitikai okai is lehetnek a WHO Sinopharm-döntésének

Megjósolhatatlan, hogy miként dönt WHO, rákerül-e az ideiglenes vészhelyzeti gyógyszerlistára a Sinopharm.

Az Egészségügyi Világszervezet vizsgálja, hogy a kínai Sinopharm vakcina ajánlható-e az ideiglenes vészhelyzeti gyógyszerlistára. Kökény Mihály, a WHO-konzultánsa, korábbi egészségügyi miniszter szerint a döntésben geopolitikai szempontok is közrejátszanak majd - írja a nepszava.hu.

Általában véd a covid ellen, de a rendelkezésre álló adatok kevésé győzték meg arról az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanácsadó testületét, hogy a kínai Sinopharm vakcina kellően hatásos az időseknél is. A szervezet azt vizsgálja, hogy ajánlható-e ez a vakcina az ideiglenes vészhelyzeti gyógyszerlistára.

A WHO szakértői lényegében ugyanazokat az aggodalmakat fogalmazták meg, mint számos magyar szakember, amikor a Sinopharmot behozták Magyarországra. A hozzáférhető adatok alapján ők is arra jutottak: nincs kellő bizonyíték arra, hogy az időseknél és a krónikus betegeknél megfelelő védelmet nyújt a vírus ellen. Ez a megjegyzés azért lehet különösen érdekes Magyarországon, mert nálunk éppen a legidősebbeknek szánták, és nekik is adták belőle a legtöbbet. A 60 év felettieknek háromnegyede ezt az oltást kapta.

...

Megjósolhatatlan a nyilvánosságra került tanácsadói testületi vélemény alapján, hogy miként dönt WHO, rákerül-e az ideiglenes vészhelyzeti gyógyszerlistára a Sinopharm – mondta lapunknak Kökény Mihály, a WHO-konzultánsa, korábbi egészségügyi miniszter. Hozzátette: az ENSZ segélycsomagokba csak olyan gyógyszerek, vakcinák kerülhetnek be, amik szerepelnek ezen a listán. Megjegyezte, a mostani minősítés addig érvényes, amíg a WHO szerint tart ez a világjárvány. A várható döntéssel kapcsolatban megjegyezte: az is elképzelhető, hogy a döntésben a szakmai kétségek mellett geopolitikai szempontok is közrejátszanak majd.

A Sinopharmot már 45 országban mintegy 60 millió embernek adták be, főként fejlődő országokban. A másik oldalon ugyanakkor a fejlett államok éreztethetik rosszallásukat amiatt, hogy egy olyan oltóanyag kerül a segélycsomagokba, amit sem az amerikai, sem az európai gyógyszerhatóság nem minősített. 

A közelmúltban engedélyezett covid-vakcinák tanulmányozása általában nem ér véget az alkalmazásuk megkezdésével. Magyarországon is indult ezek hatásosságát vizsgáló kutatás. Az orvosképzéssel is foglalkozó hazai egyetemeken zajló projektben a különböző covid-vakcinák – közöttük a Sinpharm – védőhatását és annak időtartamát is vizsgálják több ezer önkéntesen. 

További részletek a cikkben.

Fotó: MTIKrizsán Csaba

Legolvasottabb cikkeink