• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Geopolitikai okai is lehetnek a WHO Sinopharm-döntésének

Lapszemle 2021.05.05 Forrás: www.nepszava.hu
Geopolitikai okai is lehetnek a WHO Sinopharm-döntésének

Megjósolhatatlan, hogy miként dönt WHO, rákerül-e az ideiglenes vészhelyzeti gyógyszerlistára a Sinopharm.

Az Egészségügyi Világszervezet vizsgálja, hogy a kínai Sinopharm vakcina ajánlható-e az ideiglenes vészhelyzeti gyógyszerlistára. Kökény Mihály, a WHO-konzultánsa, korábbi egészségügyi miniszter szerint a döntésben geopolitikai szempontok is közrejátszanak majd - írja a nepszava.hu.

Általában véd a covid ellen, de a rendelkezésre álló adatok kevésé győzték meg arról az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanácsadó testületét, hogy a kínai Sinopharm vakcina kellően hatásos az időseknél is. A szervezet azt vizsgálja, hogy ajánlható-e ez a vakcina az ideiglenes vészhelyzeti gyógyszerlistára.

A WHO szakértői lényegében ugyanazokat az aggodalmakat fogalmazták meg, mint számos magyar szakember, amikor a Sinopharmot behozták Magyarországra. A hozzáférhető adatok alapján ők is arra jutottak: nincs kellő bizonyíték arra, hogy az időseknél és a krónikus betegeknél megfelelő védelmet nyújt a vírus ellen. Ez a megjegyzés azért lehet különösen érdekes Magyarországon, mert nálunk éppen a legidősebbeknek szánták, és nekik is adták belőle a legtöbbet. A 60 év felettieknek háromnegyede ezt az oltást kapta.

...

Megjósolhatatlan a nyilvánosságra került tanácsadói testületi vélemény alapján, hogy miként dönt WHO, rákerül-e az ideiglenes vészhelyzeti gyógyszerlistára a Sinopharm – mondta lapunknak Kökény Mihály, a WHO-konzultánsa, korábbi egészségügyi miniszter. Hozzátette: az ENSZ segélycsomagokba csak olyan gyógyszerek, vakcinák kerülhetnek be, amik szerepelnek ezen a listán. Megjegyezte, a mostani minősítés addig érvényes, amíg a WHO szerint tart ez a világjárvány. A várható döntéssel kapcsolatban megjegyezte: az is elképzelhető, hogy a döntésben a szakmai kétségek mellett geopolitikai szempontok is közrejátszanak majd.

A Sinopharmot már 45 országban mintegy 60 millió embernek adták be, főként fejlődő országokban. A másik oldalon ugyanakkor a fejlett államok éreztethetik rosszallásukat amiatt, hogy egy olyan oltóanyag kerül a segélycsomagokba, amit sem az amerikai, sem az európai gyógyszerhatóság nem minősített. 

A közelmúltban engedélyezett covid-vakcinák tanulmányozása általában nem ér véget az alkalmazásuk megkezdésével. Magyarországon is indult ezek hatásosságát vizsgáló kutatás. Az orvosképzéssel is foglalkozó hazai egyetemeken zajló projektben a különböző covid-vakcinák – közöttük a Sinpharm – védőhatását és annak időtartamát is vizsgálják több ezer önkéntesen. 

További részletek a cikkben.

Fotó: MTIKrizsán Csaba

Legolvasottabb cikkeink