• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gerincsérvesnek lenni Magyarországon

Lapszemle 2024.10.24 Forrás: hvg360.hu
Gerincsérvesnek lenni Magyarországon

„Olyan erős volt a fájdalom, hogy a mosdóba is négykézláb jutottam el.”

A krónikus stressz miatt is van ma annyi porckorongsérves tünet, amire a mozgás lenne a legjobb ellenszer – mondja Bene Máté gerincspecialista gyógytornász. A több sebből is vérző egészségügy hatékonysági rátáinak nagy szerencséje, hogy az ilyen elváltozások tünetei legtöbbször pár hét alatt elmúlnak. Habár a sérv szerencsés esetben nem vagy alig okoz panaszt, van, hogy pokolian fáj; cikkünkben érintettek mondják el, hogyan épültek fel belőle, Jeszenszky Dezső gerincsebész-professzort, az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatóját pedig a betegség hátteréről kérdezte a hvg360.hu, és arról, miért kell(ene) körültekintően mérlegelni a műtét lehetőségét.

Sokat voltam otthon, nem edzettem és rosszul ültem – foglalja össze a 34 éves Csanád, mi vezetett szerinte odáig, hogy a Covid-járvány után közvetlenül, 2021-ben gerincsérvet diagnosztizáltak nála. Ahogy mondja, nála egyértelműen a bezártság okozta életmódváltozás idézte elő azt az állapotot, amire sokszor népbetegségként hivatkoznak, annyian érintettek benne.

Csanádnál az egész úgy kezdődött, hogy a jobb lábában lesugárzó fájdalmat érzett, eleinte csak gyengén. Ekkor még azt hitte, hogy becsípődés lehet, de a fájdalom folyamatosan erősödött, ahogy múltak a napok, hetek. Egy ponton eljutott odáig, hogy már fekve sem tudott úgy helyezkedni, hogy ne fájjon. „Konkrétan a földön kellett feküdnöm, félig ülve, úgy tudtam csak aludni. Ez volt a vége, másnap elmentem orvoshoz.” Eleve magánrendelést keresett, mert a korábbi rossz tapasztalatai alapján SZTK-ba már csak „könnyen kezelhető problémákkal” megy. „Nekem gyors megoldás kellett, és tudtam, hogy azt nem az államtól kapom meg”, mondja. Mindent összevetve több százezres nagyságrendben költött a gerincsérve kikezelésére, mert a gyógytornából álló terápiát is magánellátásban csinálta végig.

„Az orvos látta, hogy a mozgástartományom gyakorlatilag nulla. Addigra már félig sántikálva jártam, mert olyan szinten lesugárzott a lábamba a fájdalom. Felírt egy erős fájdalomcsillapítót, antibiotikumot, és elküldött MRI-re is, ami megerősítette a diagnózist. Szerencsére nem volt annyira rossz a helyzet, hogy műtét legyen a vége.” Hamar elkezdett gyógytornázni, és közben hetekig szedte a fájdalomcsillapítót. Napi kettő kellett ahhoz, hogy egyáltalán aludni tudjon.

Viszonylag hasonló élményekről számol be a 39 éves, aktívan sportoló Iván is, súlyosbítva azzal, hogy ő az állami egészségügy útvesztőiben kereste a gyógyulást. Tavaly júliusban érezte először, hogy valami nincs rendben a derekával. „Akkor még annyira ritkán és nem is túl élesen jött elő, hogy azt gondoltam, biztos túl sokat edzettem vagy rosszul mozdultam. Augusztus közepén viszont már csak fájdalomcsillapítóval tudtam ülni néha.” Ezután elment a háziorvosához, aki beutalta a reumatológiára. Decemberre adtak neki időpontot, a helyzet azonban jóval hamarabb eszkalálódott - írja a hvg360.hu