• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gigaberuházások kezdődnek Budapesten

Lapszemle Forrás: Magyar Demokrata

Lezárultak azok a viták, amelyek a főváros vadonatúj kórházának helyszínéről szóltak-

Már idén megkezdődik a főváros egészségügyi intézményhálózatának fejlesztése. Három szuperkórház épül, megújulnak a kórházak, korszerűsödik a műszerpark, végleges otthonra talál a sportegészségügy - olvasható a Magyar Demokratában.

A 2010 előtti harminc évben elmaradt fejlesztések, a balliberális kormányok privatizációs törekvéseinek következményei súlyosan rányomták bélyegüket az egészségügyi intézményhálózat állapotára.

Málló falak, lepukkant, de mini széfekkel felszerelt kórtermek, elavult eszközök és kusza betegutak jellemezték az egész rendszert. Mint Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár korábban elmondta a Demokratának, kritikus helyzetbe jutott kórházaink állapotán csak a rendelkezésre álló pénz koncentrálásával lehetett változtatni.

Így született meg a döntés, hogy a költségvetési pénzeket olyan térségek fejlesztésére költsék, ahol uniós forrásokkal ki lehet egészíteni a meglévő összeget. Az észszerű elhatározás eredményeképpen az utóbbi években sikerült felújítani a vidéki intézményhálózatot és fejleszteni a műszerparkot mintegy 500 milliárd forintból.

Megkezdődhet a büdzsében idén rendelkezésre álló 40 milliárd, s az immár e térségben is elérhető, uniós forrásból származó 11 milliárd forint felhasználásával a budapesti intézményhálózat korszerűsítése. A tervek imponálóan nagyszabásúak. Az elképzelések szerint 2025-re a teljes budapesti egészségügyi hálózat megújulhat.

Végre lezárultak azok a viták, amelyek a főváros vadonatúj kórházának helyszínéről szóltak. A tervek szerint az 1058 ágyas tömbkórház a XI. kerület Dobogó nevű városrészébe kerül. A dél-budai helyszínválasztást az indokolta, hogy az intézménynek nemcsak Dél-Buda, hanem az Észak-Kelet-Dunántúl lakóit is el kell majd látnia, így fontos volt a jó megközelíthetőség.

Ebbe a kórházba költöztetik majd a Kútvölgyi úti klinika minden osztályát, valamint a Tűzoltó és a Bókay utcai gyermekklinikát. Ide kerül majd a Szent János Kórházból a nagy traumatológia, valamint az idegsebészet is. Az intézményt a tervek szerint a Semmelweis Egyetem működtetné. A kormány-előterjesztés kitér arra is, hogy a projekteket összehangolják a SOTE fejlesztési terveivel is.

Észak-Budán egyelőre nem alakítanak ki kórházi centrumot, de a meglévő intézményeket korszerűsítenék. A Kútvölgyi úti kórház természetesen a jövőben is a budaiak egészségét szolgálja: a megürülő épületekben 550 ágyas intézmény jön létre.

További részletek a lapban.