A Világbank szerint a túlsúly már nem csak a gazdag országokat sújtja.

Az éhezésen, alultápláltságon túl elhízáshoz is vezet az, hogy hathavi esés után továbbra is nagyon drága az élelmiszer – áll a Világbank témában kiadott jelentésében. Az ok: a szegények egyre inkább csak az egészségtelen, hizlaló termékeket tudják megvásárolni – olvasható a Világgazdaság – online oldalán.
A globális élelmiszerárak hat egymást követő hónapja csökkennek, de még mindig magasak, és közel vannak a történelmi csúcsáraikhoz – értékelte az elmúlt hónapok piaci változásait a Világbank. A szervezet témában kiadott közleménye szerint a volatilis, de egyúttal magas árak nem csupán éhínséghez, és alultápláltsághoz vezetnek, de elhízáshoz is. Ennek oka, hogy a fogyasztók az olcsóbb, és kedvezőtlenebb összetételű élelmiszereket vásárolják – állapítja meg a szervezet negyedéves, az élelmiszerárakat figyelő jelentésében.
Az egészségtelen ételek gyakran olcsóbbak, mint az egészségesek. Amikor a szegények lépést szeretnének tartani a magas élelmiszerárakkal, hajlamosak az olcsóbb, több kalóriát tartalmazó, ugyanakkor a tápérték szempontjából kevésbé kedvező élelmiszereket választani – nyilatkozta Otaviano Canuto. A túlsúlyos emberek fele mindössze kilenc országban él: Kínában, Az Egyesült Államokban, Németországban, Indiában, Oroszországban, Brazíliában, Mexikóban, Indonéziában és Törökországban. Mindez azt bizonyítja, hogy az elhízás járványa nem csupán a gazdag országokat sújtja – tette hozzá a Világbank Csoport alelnöke.