• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gondja van az alvással? Még a jogosítványát is elvehetik

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Április vége óta az alvászavar kiszűrésére is figyelniük kell a háziorvosoknak a jogosítvány meghosszabbításánál.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt az olyan balestek száma, melyeknél a sofőr elaludt a volán mögött: négy éve 186, tavaly 290 ilyen eset fordult elő. Miután a probléma nem magyar sajátosság, az Európai Unió előírása szerint március vége óta a jogosítvány meghosszabbításához egészségügyi alkalmasságit kiállító háziorvosoknak a kóros alvászavar kiszűrésére is figyelniük kell - írja a sonline.hu.

– Eddig a szív- és érrendszeri, agyi betegségeket, látászavart, például a színtévesztést, a pszichiátriai alkalmasságot kellett vizsgálni – mondta Horváth Mária kaposvári háziorvos –, valamint a cukorbetegeknél volt szükség szakorvosi igazolásra, különös tekintettel a vércukorszint-leesésben szenvedőkre. És persze a páciens általános állapota is meghatározta, orvosi szempontból javasolt-e a jogosítványa meghosszabbítása.

– Jellemzően az érintettek húsz százaléka nem felel meg valamilyen szempontból – tájékoztatott Horváth Mária –, ha az ember bizonytalan, elküldi a páciensét felülvizsgálatra az orvos szakértői intézetbe, mely felülbírálhatja a háziorvos döntését, de ez nagyon ritkán fordul elő. Arra is akad példa, hogy valakiről csak az orvosi alkalmassági vizsgálatok során derül ki, valamilyen betegségben szenved.

Ilyen lehet akár a kóros alvászavar is, bár szakemberek szerint ezt egyszerű vizsgálatokkal nehéz kimutatni. Megkönnyítendő az orvosok feladatát az európai orvosbizottság alvászavarral foglalkozó grémiuma ugyan összeállított egy teszt-kérdéssort, ám ezzel csak a betegség gyanúját lehet kimutatni, a pontos eredményhez elvileg alváslabori vizsgálatokra van szükség, ami viszont akár hónapokig is eltarthat. Pedig meglehetősen sokan veszélyeztetettek: a negyven fölötti magyarok 45-50 százaléka magas vérnyomással küzd, melynek egyik oka éppen az alvászavar lehet. Ami nem keverendő össze az egyszerű fáradtsággal és kialvatlansággal: alvászavarról akkor beszélünk, ha valaki ugyan időben lefekszik este, mégsem tudja kipihenni magát, például alvásfüggő légzészavara miatt – a statisztikák szerint a felnőtt lakosság 2-4 százaléka lehet érintett, vagyis nagyjából negyedmillióan.

– Egy jó háziorvos ismeri a betegeit – jegyezte meg ezzel kapcsolatban Horváth Mária –, vagyis normális esetben tudja, milyen betegségekkel küzd, s ezeknek milyen szövődményei léptek fel a páciensnél. Azt is tudja, milyen gyógyszereket szed, ezeknek milyen mellékhatásai lehetnek, s ez alapján végzi el a jogosítványhoz szükséges alkalmasságit, s ha valami gyanúja támad, elküldi szakorvosi kivizsgálásra az érintettet. Rutinvizsgálatokkal, bemondásra ugyanis senki sem kap hosszabbítást.