• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyakoribb a középfülgyulladás gyermekeknél

Lapszemle Forrás: csalad.hu

A gyermekek fejletlenebb immunrendszere nehezebben küzd meg a fertőzésekkel, de az orrmandula is ronthatja a helyzetet.

A gennyes középfülgyulladás az egyik leggyakoribb fájdalmas fülbetegség gyermekkorban. Van, akinél mindig visszatér egy-egy egészséges időszak után. Ennek oka nemcsak az immunrendszeri sajátosságokban keresendő, hanem az életkori és az anatómiai tényezőkben is. Szerencsére ma már nem kell beletörődni abba, hogy a betegség mindig kiújul -írja a csalad.hu.

Már csecsemőknél is megjelenhet

A középfülgyulladás nagyon gyakori betegség, de legfőképpen kisgyermekkorban fordul elő; felső légúti fertőzés vagy megfázás után. A becslések szerint az óvodáskorúaknál minden második beteg gyermeknél középfülgyulladást állapít meg az orvos.

Fél éves korig nehezen diagnosztizálható a fertőzés, mert a csecsemő nem tudja jelezni, hogy mije fáj. Ilyenkor a nyugtalanság, a láz, a hányás, a hasmenés, az evés közbeni felsírás lehetnek az árulkodó tünetek. Idősebb csecsemők már a fülükhöz kapkodnak a fájdalom miatt, vagy a párnába fúrják a fejüket.

Súlyos esetben a fül mögötti rész kipirosodhat, megduzzadhat, a hallószerv kifakadhat, váladékozhat és a hallás is romolhat. A betegség lehet akut, vagyis hirtelen jelentkező és gyorsan gyógyuló valamint lehet krónikus, amikor egy hosszan elhúzódó, nehezen múló vagy visszatérő fertőzésről van szó.

Mindegyik esetben fontos, hogy fül-orr-gégész lássa a gyermeket, néha ugyanis a betegség mellé társul a tüdő, a bélrendszer és az emésztőrendszer megbetegedése, ami nehezítheti a helyes kórkép felállítását. A gyermekeknél könnyebben előfordul, hogy a kórokozók a fülkürtből eljutnak a középfülbe, és ott elszaporodnak. Ekkor alakul ki a gennyes fülgyulladás, amit a fül felszúrása követ a váladék távozása érdekében.

Életkori és anatómiai sajátosságok a háttérben

A gyermekek fejletlenebb immunrendszere nehezebben küzd meg a fertőzésekkel, de nem csak emiatt újulhat ki a középfülgyulladás időről-időre – mondta a csalad.hu-nak Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter.

Kifejtette: a fülkürt a középfület az orrgarattal összekötő cső. Fő feladata, hogy a dobhártya dobüreg felőli részén a megfelelő légnyomást biztosítsa: időnként kinyílik, hogy szellőztesse a középfület. Ezáltal a középfül nyomását a környezeti nyomással kiegyenlíti, ami a dobhártya és a hallócsontok optimális működéséhez szükséges.

A fülkürt a gyermekekben rövidebb, keskenyebb és egyenesebben fut, a laza környéki kötőszövetek duzzanata miatt gyulladásban gyorsabban elzáródik, lefutása kedvezőtlenebb, mint felnőttkorban. Mindezek mellett az orrgaratban a még meglévő orrmandula is ronthatja a helyzetet.

További részletek a weboldalon.