• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyakoribb, mint tudnánk: mikor a két agyfélteke nem kommunikál

Lapszemle 2022.08.02 Forrás: nepszava.hu
Gyakoribb, mint tudnánk: mikor a két agyfélteke nem kommunikál

A rendellenességet MR-vizsgálattal egyszerűen meg lehetne állapítani, de egyelőre csak kevés orvos ismeri fel a betegséget.

Sok autistának vagy ADHD-snak diagnosztizált gyereknél a valódi probléma a kéregtest rendellenes fejlődése – állítja Szabóné Katona Eszter a Kéregtest rendellenesség AgCC Magyarországi Alapítványának alapítója, aki maga is ezzel a betegséggel küzd. A kéregtest az 5–16. magzati hétben fejlődik ki, ha ez nem történik meg, a két agyfélteke nem vagy nem tökéletesen kommunikál egymással. A rendellenességet MR-vizsgálattal egyszerűen meg lehetne állapítani, de egyelőre csak kevés orvos ismeri fel a betegséget. Ezért is inkább a terhességmegszakítást javasolják, ha a magzati ultrahangon feltűnik a szabálytalan fejlődés, amivel minden négyezredik ember születik a Földön, ám többségük – ha nehézségekkel is, de – képes a teljes, önálló életre - írta riportjában a Népszava.

Torma Irén az alapítvány kuratóriumának elnöke, öt gyermek édesanyja. 14 éves Viktor fia halmozottan sérült, értelmi szintje egy 10 hónapos gyermeknek felel meg. Őt súlyosan érinti az AgCC, és mellette még egy komoly genetikai betegség is. „Krisztián koraszülött volt, de csak néhány hónapos korában jelentkeztek a tünetek. Vesetágulat, szívműtét, sérv, jött sorban minden, aztán kivették az egyik veséjét is. Több városban jártunk, hogy megállapítsák, mi a baja, de az egyértelmű diagnózist csak hosszas vizsgálatok után mondták ki. Nem sok orvos ismeri ezt a betegséget, ami van, akinél enyhébb fokozatban jön elő, Viktornál nem ez a helyzet, ő önálló életre képtelen marad.” Szerinte is fontos lenne, hogy minél szélesebb körben ismerjék az orvosok és a szülők is ezt a betegséget. Biztos benne, hogy az ADHD-val, autizmussal diagnosztizáltak között többen vannak AgCC-sek, ahogy egy epilepsziásnak is lehet, hogy ez az alapbetegsége.

Mindezt egy MR-vizsgálattal ki is lehetne mutatni, ha az orvos kimondottan erre a betegségre kérné a vizsgálatot. Az általános MR ugyanis nem mutatja ki. Magánrendelőben is el lehet végeztetni a komolyabb vizsgálatot, de ennek díja legalább 30 ezer forint, amit sok szülő nem tud kifizetni. Egyébként a diagnózis után is sajnos csak nagyon kevesen foglalkoznak ezekkel a gyerekekkel, mert a tudomány mai állása szerint nem „kezelhető” a rendellenességük. Ám ettől még joguk lenne szeretetben, a biztosítható legjobb körülmények közt élniük. Ezek megteremtése a társadalmi gondoskodás hiányában ma a mindenre elszánt, önfeláldozó szüleikre marad.

Ami gyanakodásra ad okot, és indokolná az MR-vizsgálatot:

Késleltetett mozgás-, beszéd- és kognitív fejlődés

Szenzoros feldolgozási problémák

Beszédképességet érintő nyelvi zavarok

Magas fájdalomküszöb

Alvásproblémák

A testhőmérséklet beállításának nehézségei

Korlátozott belátás a saját viselkedésével és annak következményeivel kapcsolatban

Nehézség a megfelelő kommunikációban

Problémák a társas kapcsolatokban. Mások gondolataink, érzéseinek nehezebb megértése, a társas jelek – arckifejezés, hangsúly – félreértése.

További részletek a teljes cikkben