Egy laikus is képes megállapítani, hogy a pultból árultak közül melyiket érdemes megvenni.
A szilveszter elengedhetetlen kelléke a pezsgő és a virsli, így mint minden esztendőben, ezúttal is főleg ilyen termékek kerülnek a pultokból, polcokról a vásárlók kosarába. A felmérések szerint a boltok a virsli és a pezsgő nagy részét december végén értékesítik, az év más időszakában lényegesen kevesebb fogy belőlük. A minőségi virsli ára kilogrammonként ezer forintnál kezdődik, egy üveg pezsgőé pedig hét-nyolcszáz forinttól. A minőségi virslit keresik a vevők, átlagosan egy-két kilogrammot visznek. Nem szabad nyálkásnak, ragacsosnak lennie, egy laikus is képes megállapítani, hogy a pultból árultak közül melyiket érdemes megvenni. A csomagolt virsliknél érdemes szemügyre venni a szavatossági időt és az összetevőket: ha túl sok adalékanyagot tartalmaz, akkor mindenképpen gyanús – emelték ki egy békéscsabai hentesüzletben – olvasható a beol.hu portálján.
A Magyar Élelmiszerkönyv egyébként szabályozza, hogy milyennek kell lennie a virslinek: legalább 40% húst kell tartalmaznia. A fehérjetartalma legalább 10% kell, hogy legyen; a víztartalma legfeljebb 70, a zsírtartalma 25, a sótartalma pedig 2,5% lehet. Tökéletesen megfelel az elvárásoknak, ha külsőre tetszetős, a burkolata sima, nem ráncos, a virsli egyenletes vastagságú, mérete megfelelő. Előnyben részesül a juhbeles vagy az emészthető bélbe töltött termék. Tapintásra rugalmasnak kell lennie, elvágva pedig egyneműnek, legfeljebb néhány apró légüreg lehet benne. Ízében és illatában kellemesen füstölt és fűszeres, harmonikus, mindenféle idegen szagtól mentes – emeli ki a portál.