• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Gyanúsan tökéletes lett a Hajdú-bihari kísérlet

Lapszemle 2022.12.08 Forrás: 24.hu
Gyanúsan tökéletes lett a Hajdú-bihari kísérlet

A Hajdú-Bihar megyei ügyeleti pilot programról még nem tettek közzé átfogó értékelést.

Az ügyeleti rendszer alulfinanszírozottsága miatt az önkormányzatok többsége örömmel szabadulna meg a feladattól, ám egyelőre kevés az információ arról, valójában hogyan is sikerült az új rendszer – részben uniós pénzből finanszírozott – hajdúsági próbája. A Hajdú-Bihar megyei ügyeleti pilot programról még nem tettek közzé átfogó értékelést, amit pedig eddig kommunikálnak róla, az gyanúsan tökéletes képet fest a kísérletről - írja a 24.hu.

Nem szeretnénk visszakapni az ügyelet megszervezésének feladatát – fakadt ki lapunknak a Hajdú-Bihar megyei Polgár első embere. A DK-s Tóth József arra utalt, hogy a háziorvosi rendelésen kívüli egészségügyi ellátást tavaly júliusig az önkormányzatnak kellett megszerveznie, és bár kapott erre pénzt a központi költségvetésből, az nem volt elég, így aztán az önkormányzat kasszájából kellett kipótolni a hiányzó összeget. 2021 júliusától aztán a kormány elindított a megyében egy kísérleti programot, amelynek az volt a célja, hogy kipróbálják: mi történik akkor, ha nem az önkormányzatok, hanem az Országos Mentőszolgálat szervezi és biztosítja az ügyeleti ellátást?

A pilot, úgy tűnik, teljes siker volt: az új egészségügyi salátatörvényben – amely ellen közel 18 órán keresztül obstruált az ellenzék a parlamentben – az szerepel, hogy a Hajdú-Bihar megyei modellt Budapest kivételével országosan kiterjesztik.

Pedig augusztusban Békássy Szabolcs, az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos még azt mondta, noha folyamatosak a szakmai egyeztetések, nincs olyan szakmai koncepció, ami 2023. január 1-jével bizonyos megyékben az ügyeleti szolgáltatás kiterjesztését tartalmazná. Mint akkor mondta, a Hajdú-Bihar megyei pilot program tapasztalatainak az értékelése zajlik, és csak annak végeztével fogalmazódhatnak meg olyan szakmai javaslatok, amelyek mentén döntést lehet hozni az ügyeleti rendszer átalakításáról.

Ehhez képest november 15-én már készen is volt a törvényjavaslat a Hajdú-Bihar megyei pilot kiterjesztéséről, amire Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt mondta: a pilot alapján szerveződő új ügyeleti ellátási rendszer többe kerül az államnak, de mindenki időben juthat majd orvosi segítséghez.

...

Bár az OMSZ és az államtitkár is szinte hibátlan képet fest le az ügyeleti rendszer teljes átszervezéséről, a Magyar Orvosi Kamara mégis azt javasolta, hogy az ügyeleti rendszer OMSZ-hez kapcsolódó részét vonják vissza a törvényjavaslatból. A kamara azt is kifogásolja, hogy a tervezet szerint a háziorvosok havi két ügyeletre lennének kötelezhetők.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink