• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gyengülés vagy szépséghiba? A bicepszizom szakadásáról

Lapszemle Forrás: mno.hu

Akár edzőteremben, akár egy baráti szkanderbajnokságon is megtörténhet a baj, a bicepszizom szakadása.

Hirtelen jelentkező erős fájdalom, lecsúszott, megkisebbedett izom – mindez nemcsak szépséghiba, működési zavart is jelenthet – írja a Magyar Nemzet online.

A bicepszizom a felkar elülső részén található, a vállövet az alkarral köti össze, feladata a könyök hajlítása és forgatása. Az izom mindkét vége inakkal csatlakozik a csontokhoz, a felső végénél lévő ín a váll körül kettéválik egy hosszú és egy rövid fejre. Ezek a tapadási pontok a leginkább sérülékenyek.

Megkülönböztetünk egyszeri, extrém erőbehatásra létrejövő ínszakadást és túlterheléses, lassan kialakuló gyulladást, szakadást. A vállízület körüli bicepsz ínszakadása gyakoribb, mivel a hosszú fej egy szakaszon az ízületben halad, és így könnyebben sérül.

Főleg negyvenéves kor felett vagy sportolóknál sérül az ín. Ha elszakad, akkor körülbelül harminc százalékkal csökken a bicepsz ereje, és az izom hasa valóban lejjebb vándorol. Az alsó, a könyök belső oldalán lévő izomvég nagy erőbehatásra szakad csak el, általában hajlított kart ért erős nyújtáskor.

Vajon kell-e operálni, és mikor? Pontos választ nagyon nehéz adni, főleg általánosságban, vizsgálat nélkül. Ha valaki fiatal, és rendszeresen sportol, nála célszerű a műtét, mert gyorsabb rehabilitációt tesz lehetővé.

Ha a sérültet konzervatívan kezeljük, lassú a gyógyulás, és minősége is szerényebb. Attól, hogy az MRI-felvételeken úgy látszik, maradt az izmon egy kis folytonosság, még nem biztos, hogy ez elegendő a regenerációhoz. Egy rossz mozdulatot követően teljesen elszakadhat az izom, és akkor mégis operálni kell, s rengeteg időt veszítünk. Azt is tudni érdemes, hogy a bicepszizom hajlamos zsugorodásra, vagyis minél később végezzük a műtétet, annál nehezebb jó eredményt elérni.

A ritkább, alsó bicepszszakadásnál is fontos, hogy a leszakadt inat mielőbb visszarögzítsük a tapadási helyére. Ez általában a tapadási pont egy részének vésővel való fellazításával és az ín visszahúzásával jár. Ha ez nem történik meg, gyengül a könyökhajlítás ereje.

Aki nem érez jelentősebb izomerő-csökkenést, annak lehet, hogy az előbb már említett részleges bicepszszakadása van. Ilyen sérülések esetén is mielőbb jelentkezni kell ortopédiai vagy baleseti sebészeti szakrendelésen, hogy hozzáértő szakember tisztázza a teendőket.

Legolvasottabb cikkeink