• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gyerek- és nőellenes a babamentő inkubátor?

Lapszemle Forrás: Népszabadság - Hír24

Egy uniós jelentés szerint nem igazolt, hogy segítenének megelőzni a gyermekgyilkosságokat.

Az Európai Unió Daphne programjának jelentése szerint gyerek- és nőellenesek a kórházak elé kitett inkubátorok, gyerekdobozok, amelyeket a többi között Magyarországon is alkalmaznak - írja a Népszabadság. A lap által ismertetett jelentés tíz országban, köztük Magyarországon vizsgálta, kik, miért és milyen körülmények között hagyják el újszülötteiket.

Herczog Mária, a jelentés egyik készítője a lapnak elmondta: nem bizonyított, hogy a dobozok segítenének megelőzni a gyermekgyilkosságokat. A lap által idézett becslések szerint Magyarországon évente körülbelül száz csecsemőt ölnek meg, de csak az esetek húsz százaléka derül ki. Eközben eddig 40 gyermeket hagytak kórházak elé kitett inkubátorokban.
A felmérésben vizsgált nyugati országokban az állami gondozásban élő gyermekek 4 százaléka, míg Közép- és Kelet-Európában 32 százaléka került oda azért, mert szüleik elhagyták őket, főként a kórházakban. A jelentés szerint a fő ok: a szegénység. Ezt követi az anya fiatal kora, vagy az, ha egyedülálló, a csecsemő fogyatékossága, a szülés utáni depresszió.

Herczog Mária szerint más országokhoz hasonlóan itthon is előfordul, hogy azok, akiknek segíteniük kellene, inkább azt javasolják, hogy adják a gyereket csecsemőotthonba vagy nevelőszülőkhöz. Szerinte az is problémás, hogy az egészségügyi törvény arra biztatja a védőnőket, hogy a krízisben lévő terheseknek hívják fel a figyelmét az inkubátorprogramra, mint lehetséges megoldásra. – Ugyanakkor az inkubátorok körül semmilyen információt, telefonszámot, szakemberek elérhetőségeit nem helyezik ki, nem ajánlanak fel segítséget, más lehetőségeket – teszi hozzá.

Furcsa ellentmondásnak tartja, hogy más, akár biztonságos helyen hagyni az újszülöttet (például a kórház folyosóján) bűncselekmény, és ilyen esetekben a gyerek nem is válik rövid időn belül örökbefogadhatóvá. Inkubátorba helyezett gyerek esetén viszont az anya jognyilatkozatának tekintik az elhagyást, annak ellenére, hogy nem mindig ő hagyja ott a gyereket, és nem is mindig önként mond le róla. – Nem egy esetben bizonyíthatóan férfiak tették be a gyereket, ami megkérdőjelezi az egész koncepciót – hangsúlyozza.

– Megszüntetni semmiképpen nem kell az inkubátorprogramot, de az tény, hogy ez nem oldja meg a krízisbe került nők helyzetét – mondja Mórucz Lajosné, a nyílt örökbeadással foglalkozó Gólyahír Egyesület vezetője. Szerinte nem az lenne a fő feladat, hogy a megszületett csecsemő biztonságáról gondoskodjanak, hanem, hogy már a terhesség alatt kínáljanak más lehetőségeket a nőknek. Ő is aggasztónak tartja, hogy úgy is inkubátorokba kerülhetnek a gyerekek, hogy édesanyjuk nem mondott le róluk. Mórucz Lajosné szerint a legfontosabb a közgondolkodás megváltoztatása lenne. – Ha nem ítélnék el azokat a nőket, akik megszülik a gyereküket, de aztán örökbe adják, akkor nem lenne szükség inkubátorokra, és nem lennének csecsemőgyilkosságok sem. Az esetek nagy részében a környezet nyomása kényszeríti ezekre a megoldásokra őket – állítja.

Dr. Kemény János, a Heim Pál Gyermekkórház Madarász Utcai Kórházának gyermekgyógyásza szerint még mindig az inkubátor a legbiztonságosabb megoldás, hiszen a gyermek az elhelyezés után percen belül megfelelő ellátásban részesül, nincs veszélyhelyzet. A legfontosabb pedig az, hogy azok a babák is esélyt kapnak az életre, akiket a szülei nem terveztek.

„Igyekszünk minél nagyobb nyilvánosságot szerezni a babamentő programnak, hogy minél szélesebb körben megismertessük az embereket az inkubátor lehetőségével, információt kapjanak róla, és később terjesszék azt. Ez egy utolsó előtti lehetőség azon édesanyák számára, akik félnek a krízis központokhoz fordulni segítségért - noha ott ellenőrzött körülmények között, legálisan történhet az örökbefogadás. Amíg azonban nincs más mód, - például anonim kórházi szülés - addig az inkubátorok kihelyezése indokolt és fontos, hiszen a kukánál mindenképpen jobb megoldást jelentenek" – mondta a Hír24-nek a szakorvos.

Legolvasottabb cikkeink