• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Gyerekeknek nem jó az új Covid-vakcina

Lapszemle 2022.09.14 Forrás: boon.hu
Gyerekeknek nem jó az új Covid-vakcina

Ősszel várható újabb koronavírusjárvány-hullám, a napi fertőzöttek száma akár a napi tízezer fölé is felugorhat.

Ezen a héten már az oltópontokon lesznek az új koronavírus elleni vakcinák, amelyeket kifejezetten az Európában dominánssá vált omikron ellen fejlesztettek ki. A Pfizer és a Moderna készített eddig ilyen oltóanyagokat, Magyarországra a Pfizer oltóanyagából érkezett 109 ezer darab. A következő hónapokban még hárommillió adagra számít hazánk. Az újfajta készítmény egyadagos, kizárólag emlékeztető oltásra engedélyezett 12 év felettieknek. Csak azok kaphatják, akik már alapimmunizáltak, és átestek legalább egy emlékeztető oltáson - írja a boon.hu.

...

Az ötödik 

Rusvai Miklós egyetemi tanárt, víruskutató felhívta a figyelmet, azoknak érdemes felvenniük az új variánsok ellen védő vakcinát, akik valamilyen kockázati csoportba tartoznak.

– Nekem három oltásom van, és mivel nincs krónikus betegségem, nem veszem fel a negyedik adagot. Aki az idén átesett a koronavírus-fertőzésen, annak sincs rá szüksége, hiszen védett. Annak azonban ajánlott beoltatnia magát, aki nem esett át rajta az idén, 80 év fölötti, vagy valamilyen krónikus betegségben szenved. Ilyenek a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a keringési problémák, a jelentős túlsúly, a légúti allergia, a dohányzás, vagy ha daganatterápián esett át. Tehát jól behatárolható azoknak a köre, akiknek mindenképpen ajánlott a vakcina felvétele, de ők ezt általában tudják. Közülük a legtöbben már megkapták a negyedik oltást, és most már engedélyezett az ötödik adag felvétele is – sorolta a víruskutató.

Gyerekeknek nem 

Elmondta azt is, hogy az új típusú vakcinák a gyerekek számára még nem hozzáférhető, de az ő immunizálásuk a jelenlegi helyzetben nem is indokolt. A koronavírus omikron változata ugyanis nem okoz olyan súlyos problémákat, mint a vírus eredeti változata, főleg a fiatalok és gyerekek esetében nem. Akik a tanévkezdés idején veszélybe lehetnek, azok a nyugdíj mellett dolgozó pedagógusok, vagy a családokban a nagyszülők, akik elkaphatják a közösségbe járó gyerekektől a fertőzést. 

Rusvai Miklós véleménye szerint ősszel várható újabb járványhullám, a napi fertőzöttek száma akár a napi tízezer fölé is felugorhat, azonban ez az egészségügy számára nem jelent majd különös terhelést. A kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre kerültek száma közel sem lesz annyi, mint az első hullámokban.

Legolvasottabb cikkeink