• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyerekként vállalnak gyereket – kismamák az iskolapadban

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Gyerekként gyereket vállal több mai tizenéves. Megnőtt a fiatalkorú terhességek száma Somogyban.

A barcsi nőgyógyászaton manapság két véglet létezik: eltűnt a 25-30 éves szülni vágyó korosztály, helyét átvette a 14-től felfelé, és a 30 feletti szülési hajlandóság. A legfiatalabb páciens 13 éves volt, aki ma – 15 évesen – a második babát tervezi – írja a sonline.hu portálja.

Rengetegen vállalnak iskolai és anyagi háttér nélkül gyereket az utóbbi időben, ez az eseteink mintegy 10 %-át teszi ki – nyilatkozta Kisimre László szülész-nőgyógyász. Tudnunk kell azonban – folytatta a szakember -, hogy itt még egy fejlődő szervezetről van szó, olyan fiatalokról, akik az élet kezdetén vannak, ami valahogy kisiklik egy terhesség kapcsán.

Az orvos szerint a legtöbb ilyen diák abbahagyja az iskolát, a gyerek mellett már nem tanul, nincs egzisztenciája és nagy valószínűséggel elkallódik a jövőben.

Az elmúlt egy évben feltűnően megnőtt az iskolai védőnői szolgálat részéről is a jelzések száma a barcsi családsegítő központ gyermekjóléti szolgálata felé. A legnagyobb nehézségek, amivel küzdünk: a szülői nevelési hiányosságok, és azok következményei – emelte ki Opra Rita családgondozó. Ezekben a családokban felnövekvő fiatalkorúaknál tapasztalható a szociális készségek, a problémamegoldó képesség gyengesége, a társadalmilag általánosan elfogadott értékek és normarend hiányosságai.

A szakember állítja, többnyire erre vezethető vissza a gyakori igazolatlan iskolai hiányzás, a deviáns viselkedés, a fiatalkorban elkövetett bűncselekmények, de a korai, fiatalkorú gyermekek gyermekvállalása is, mely növekvő tendenciát mutat a városban.

A fiatalkorúak gondolkodásában is fellelhetők a szülők nevelési hiányosságai, így például az erkölcsi normák, az értékek hiánya, vagy a fiatalok családtervezési problémái – húzta alá a családgondozó. Hosszú távú tervezésről szinte alig beszélhetünk, hiszen ezeknek a családoknak a mindennapjait az aznapi túlélés határozza meg, a fellépő problémák „tűzoltó" jellegű megoldása – tette hozzá Opra Rita. Pedig a családtervezéssel kapcsolatos információk továbbadása, a szexuális felvilágosítás, a védekezés, vagy a nem kívánt terhesség megszakításáról történő bizalmas beszélgetések a gyermek korának és nemének megfelelően elsősorban a család egyik fő feladata lenne – jegyezte meg a szakember.

Külső segítő beavatkozások és az azokra való fogékonyság hiányában a szegénységi csapda generációkon keresztül állandósulni látszik. Továbbra is fokozottan veszélyeztetett csoportok maradnak a munka nélkül, alacsony iskolázottsággal. Így a család egyetlen bevétele a gyermekneveléssel együtt járó ellátás, mint a gyes, anyasági támogatás, családi pótlék, vagy bizonyos támogatások, segélytípusok maradnak – húzza alá a portál.