• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Gyerekkórház: Nem használják az adományágyakat

Lapszemle Frissítve 2019.02.26 Forrás: hvg.hu
Gyerekkórház: Nem használják az adományágyakat

Hiába kaptak ágyakat, továbbra is a földön alszanak az anyukák. A Heim Pál kórház megindokolta, hogy miért.

A mai napig a földön vagy székeken ülve alszanak az édesanyák a budapesti Heim Pál kórházban és a Debreceni Gyermekklinikán. Annak ellenére, hogy januárban mindkét intézmény kapott 20-20 ágyat Orosvári Zsolttól, a családapától, aki novemberben magánszemélyként indított gyűjtést azért, hogy a beteg gyerekeik mellett maradó szülők emberi körülmények között tölthessék az éjszakát - írta a hvg.hu.

Orosvári Zsolt hétfőn a Facebook-oldalán kért segítséget, mert a két kórház egyáltalán nem reagált a megkereséseire. A bejegyzéséhez rövid idő alatt több tucat dühös hozzászólás érkezett – sok közülük olyan anyukáktól, akik a két intézmény valamelyikében az elmúlt napokban is s földön vagy székeken voltak kénytelenek kucorogni éjjel a gyermekeik mellett.

Orosvári Zsolt a hvg.hu-nak kedden azt mondta: már február elején levélben szólította fel mindkét kórházat, hogy vagy adják vissza az ágyakat, vagy adják át azokat végre az bent éjszakázó anyukáknak, de egyik intézmény sem válaszolt a levelére. Tovább azonban, azt mondta, nem vár: nemsokára személyesen megy el mindkét kórházba, hogy végére járjon a dolognak.

Válaszolt a kórház

Az Anyák az Anyákért Alapítvány, azzal kereste meg Intézményünket, hogy „anyás ágyakat” kívánnak adományozni a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetnek. Intézetünk az adományozás előtt tájékoztatást kért az ágyak méretéről és műszaki specifikációkról, de erre csak az ágyak leszállítását követően volt lehetőségünk, ami után azonnal jeleztük, hogy ezeket mi nem tudjuk használni. Változatlanul fenntartjuk korábbi véleményünket, amit a 20 tábori kempingágy ideszállítását követően telefonon már jeleztük az Adományozóknak, hogy  az általuk adományozott kempingágyakat Intézetünk vissza kívánja adni, tekintve, hogy azokat szakembereink megvizsgálták, és nem találták alkalmasnak főként betegbiztonsági szempontból arra, hogy azokon a beteg gyermekek mellett az édesanyák aludjanak - reagált a Weborvosnak szerdán a Heim Pál Kórház orvosigazgatója a témáról szóló cikkek megjelenése után.

Mint írták, ezek az ágyak méretük miatt nem férnek el és akadályozzák a beteg gyermekek megközelítését és ellátását, szerkezetük miatt sérülés és botlást veszélyt jelenthetnek az ellátó személyzet és gyermekek számára, emellett nehezítik a kórtermek takarítását.

Az anyás ágyakkal kapcsolatos korábbi felmérések kapcsán Intézményünk külön jelezte, hogy csak azokban a kórtermekben nincsen anyás ágyunk ahol azok hely hiány miatt biztonságosan nem helyezhetők el, ezeken a helyeken a szülők elhelyezésére más megoldásokat próbálunk keresni.

Tájékoztatjuk, hogy Intézményünkben ugyancsak betegbiztonsági és higiéniás okból nem engedélyezett a földön alvás. Azok az édesanyák, akiknek a gyermekét nem tudjuk, férőhely hiányában, anyás szobában elhelyezni, éjjel a betegágyak mellett elhelyezett ülőalkalmatosságokon pihenhetnek, vagy igénybe vehetik az Anyaszálláson történő elhelyezést.

Rendkívül nagyra értékeltük az Adományozó kezdeményezését, ugyanakkor sajnáljuk, hogy az átadott eszközök nem alkalmasak annak a célnak elérésére, mely az Alapítvány számára és Intézményünk számára is rendkívül fontos. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet fejlesztésekor folyamatosan meghatározó szempont számunkra is, hogy a lehető legtöbb anyás betegszobát tudjuk kialakítani oly módon, hogy az édesanyák a betegbiztonságot nem veszélyeztetve tudják az éjszakákat gyermekeik ágya mellett, pihenéssel tölteni - írta Dr. Fekete Ferenc  orvosigazgató.

Legolvasottabb cikkeink