• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyereknek ügyeletben is gyerekorvos járna

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu

Aggályosnak tartják, hogy felnőtt háziorvosok látják el a gyermekügyeletet.

Az idei évtől új szolgáltató, az Oxytrans Kft. működteti a háziorvosi ügyeletet Mosonmagyaróváron. Változás a korábbihoz képest, hogy hétvégén nincs külön gyermekorvosi ügyelet. A szolgáltató cég ügyvezetője szerint ugyanis a vegyes körzetben dolgozó háziorvosok is el tudják látni az akut beteg gyereket. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének azonban más a véleménye erről– olvasható a kisafold.hu portálján.

Dr. Muzsay Géza alelnök a lapnak megfogalmazta aggályait azzal kapcsolatban, hogy a gyermekeket is az elsősorban a felnőttek ellátásában jártas háziorvosok látják el. A gyermekek számára is kifejezetten fontos az egyenlő ellátás elve alapján, hogy minden időszakban házi gyermekorvosi ellátásban részesüljenek, amit a Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium, majd a Szakmai Kollégium Gyermek Alapellátás Tanácsa is megfogalmazott. A szülőknek kifejezett igényük van a házi gyermekorvosi ellátásra.

Sokszor a köztudatban keveredik az ügyeleti ellátás és a sürgősségi ellátás fogalma. Mindkét betegkör ellátásában döntő szempontot jelent, hogy a gyermekkor élettani sajátosságait jobban ismerő, napi gyermekellátásban folyamatosan részt vevő kollégák találkozhassanak ügyeleti időben is a gyermek betegekkel. A gyermekorvos – korábbi vizsgálatok szerint – hatékonyabban, magasabb színvonalon tudja a gyermeket ellátni.

Ahol az ügyeleti időben a gyermekeket felnőtt háziorvosi ügyelet látja el, gyakran előfordul, hogy olyan orvos vesz részt az ügyeletben, aki csak ügyeleti időben vizsgál gyermeket. A nem csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos által végzett ügyeleti ellátás nagyságrendileg növelheti a kórházi kezelések idejét és költségét. Előfordulhat, hogy fölöslegesen vagy később, rosszabb állapotban kerülnek kórházba a gyerekek – jegyezte meg dr. Muzsay Géza.

A felvetésekre Ambrus Barnabás, az Oxytrans Kft. ügyvezetője úgy reagált: közbeszerzési eljárás eredményeként végzik ezt a szolgáltatást Mosonmagyaróváron. A közbeszerzési kiírás nem tartalmazta a gyermekorvosi ügyelet működtetését, mint ahogy az egészségpénztár sem finanszírozza ezt. Ráadásul a jelenlegi betegforgalom se indokolja. A háziorvosi ügyeletekről szóló miniszteri rendelet szerint negyvenezer lakosnál kisebb településeken egy orvossal kell megoldani a felnőtt- és a gyermekügyeletet.

A városban egyébként korábban sem működött folyamatos gyermekorvosi ügyelet, de van kórházi gyermekambulancia és gyermekosztály. Szombaton és vasárnap délelőttönként volt behívós gyermekorvos. A többi ügyeleti időben felnőttháziorvosok látták el a gyerekeket, mint ahogy most is – húzza alá a portál.