• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyertyák égtek a komáromi kórházért

Lapszemle Forrás: 24 Óra

Az osztálybezárást át lehet keresztelni kistérségi kórházfejlesztésnek, de az attól még osztálybezárás marad.

A Selye János Kórház sorsa központi téma Komáromban. Bezáratásának felröppenő híre lavinaként indított el kerekasztal tanácskozásokat, sajtótájékoztatókat, szakmai egyeztetéseket, majd politikai csatározásokat és civil mentőakciókat. Az elmúlt pénteken több százan vettek részt a kórház megmentéséért szervezett szimpátiatüntetésen is, a kórházkerítés tövében gyertyát gyújtottak – írja a 24 Óra – online.

Hetekkel ezelőtt dr. Molnár Attila polgármester a kormányzati szinten is támogatást nyert funkcióváltás sikeréről elmondta, az átalakítással elkerülhető a csődállapot. Majd a Jobbik helyi szervezete is hallatta a hangját: Babják Csaba önkormányzati képviselő, illetve Vágó Sebestyén országgyűlési képviselő sajtótájékoztatójukon tették fel a kérdést: „Mi lesz veled Selye János kórház?" Közben a kórház sorsa eldőlt, a kormányzat döntését a polgármester tolmácsolta: a Selyéből kistérségi mintaprojekt lesz, ahol növekszik a sebészeti beavatkozások száma, sürgősségi ügyeleti rendszer épül ki, fejlesztik a járó beteg ellátást, igaz a szülészet és a gyermekgyógyászat nappali ellátással lesz csak fenntartható. Babják Csaba úgy véli az osztálybezárást át lehet keresztelni kistérségi kórházfejlesztésnek, de az attól még osztálybezárás marad, ami károsan érinti a város és a térség lakóit.

Vágó Sebestyén országgyűlési képviselő kiemelte, az említett osztályok bezárása az egész megye egészségügyi ellátására negatív hatással lesz.

A szülészet éppen egy kényes pontja a kórházügynek, miután ez az egészségügyi ellátás jár talán a legtöbb kiadással (hiszen összetett személyzeti gárdát feltételez) miközben a szülésszám nem mondható kiegyensúlyozottnak – fejtette ki több ízben is álláspontját dr. Ferencz Péter kórházigazgató. A jobbikos képviselők szerint azonban a városi édesanyák szempontjai mindenek előtt állnak, még akkor is, ha az évi ötszáz szülésből csupán százan voltak komáromi illetőségűek.
Dr. Kreft-Horváth Loránd egészségügyért felelős alpolgármester – aki egyébként háziorvos is – úgy látja, az a legfontosabb, hogy sikerült megmenteni a Selye János Kórházat, a struktúraváltás pedig a működést hosszú távon biztosítani tudja.

A politikai csatározások közepette – később új hír érkezik a kórház fejlődéséről: egyszer használatos eszközökkel, bútorokkal, lélegeztető készülékkel, defibrillátorral és ultrahangkészülékkel is gazdagodott a Selye János Kórház. Pénteken a kórház melletti Hősök terén több száz tüntető jogosan tehette fel a kérdést, minek, ha a szülészetnek nincs jövője. Kérdésből egyébként akadt itt bőven: hol szülnek majd a májusra kiírt várandósok, hova viheti lázas gyermekét az aggódó szülő, ha nem Komáromba és mi lesz a szívinfarktust elszenvedő időskorúval, ha hosszabbodik a betegút?