• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Gyilkos gombafertőzést hozott a klímaváltozás

Lapszemle 2019.07.25 Forrás: Index
Gyilkos gombafertőzést hozott a klímaváltozás

Ellenáll több gombaölő gyógyszernek, járványként tud terjedni a kórházi páciensek közt, és az esetek 30-60 százalékában halálos.

Tíz éve fedezték fel a Candida auris élesztőgombafajt, és máris globális fenyegetést jelent az emberiségre. Több mint harminc országba biztosan eljutott a kórokozó az Egyesült Államok járványügyi hivatalának nyilvántartása alapján, de ennél jóval elterjedtebb lehet, mert nem mindenhol rendelkeznek a kimutatásához szükséges különleges laborfelszerelésekkel. Magyarország nincs a kórokozó térképén, és a szomszédos országok közül csupán Ausztriában regisztráltak egyetlen C. auris által okozott megbetegedést - írja az index.hu.

Ellenáll több gombaölő gyógyszernek, járványként tud terjedni a kórházi páciensek közt, és az esetek 30-60 százalékában halálos. Az USA-ban már három évvel ezelőtt riadót fújtak az egészségügyi hatóságok, hogy a több százezer orvos nagyon figyeljen oda az esetleges fertőzésekre. A terjedését igencsak megkönnyíti, hogy a páciensek hónapokon át magukkal hordozhatják a gombát a bőrükön. A tudósok ma még nem tudják, hogy honnan érkezhetett ez a parányi gyilkos, mert a természetes környezetben nem sikerült kimutatni. Fokozza a rejtélyt, hogy a genetikailag némiképp eltérő változatai nagyjából egy időben, de egymástól függetlenül jelentek meg három különböző kontinensen: Dél-Afrikában, Dél-Amerikában és Indiában.

Holland és amerikai tudósok azzal az elmélettel álltak elő, hogy a globális felmelegedés kulcsfontosságú volt a Candida auris elterjedésében. A gombák alapvetően nem szeretik az emberi test hőmérsékletét, ám a klímaváltozás arra késztethette ezt a gombafajt, hogy növelje a hőtűrő képességét, és így már a 37 Celsius-fok sem akadályozza a szaporodását. A kutatók most igyekeznek összerakni a mozaikdarabkákat, hogy kevesebb legyen a rejtély a C. auris körül. Keresik a származási helyét, és nagy erőkkel elemzik a rokon gombafajokat, hogy megértsék, hogyan alkalmazkodhatott a C. auris a felmelegedéshez.

Egyelőre szó sincs arról, hogy ezrek életét fenyegetné a gombafaj, az USA-ban például csak 715 megbetegedést regisztráltak tíz év alatt, a legtöbbet New York, Chicago és New Jersey környékén. 

Legolvasottabb cikkeink