• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gyilkos szupergomba terjed a világ kórházaiban

Lapszemle 2019.04.10 Forrás: 444.hu
Gyilkos szupergomba terjed a világ kórházaiban

A járványközpont szerint a C. aurisszal fertőzöttek csaknem fele 90 napon belül belehal a fertőzésbe.

2015 végén Johanna Rhodes, a neves londoni Imperial College fertőzőbetegség-specialistája kétségbeesett telefonhívást kapott. A Royal Brompton Hospitalból hívták azzal, hogy „futótűzként terjed” kórházukban valamilyen fertőzés, amiről még csak nem is hallottak korábban. Rhodes vállalta, hogy azonosítja a kórokozót és megtisztítja tőle a kórházat, írja a New York Times cikke nyomán a 444.hu.

Útmutatása alapján a kórház dolgozói hidrogén-peroxidot permeteztek szét a fertőzött szobában, a párologtatót egy hétig hagyták párologni, gondolván, azt már semmilyen élő organizmus nem élheti túl. Egy hét elteltével Rhodes egy, az organizmusok növekedését segítő zselével kikent petri csészét helyezett el a szobában, amiben kitenyészhetett bármi, ami esetleg túlélte a brutális peroxidozást. A csészében semmi sem tenyészett ki, kivéve egy gombafajtát, a Candida aurist. Pont azt, ami miatt Rhodest riasztották. Bő fél évvel később a Royal Brompton rendkívüli lépésre kényszerült: 11 napra lezárták a teljes intenzív osztályukat, a betegeket az épület más szintjeire költöztetve. Ekkor már egy tanulmány is megjelent arról, hogy „már 50 C. auris fertőzést okozó járvány van folyamatban” a kórházban.

Világszerte fertőz

Ami a Royal Bromtponban történt, korántsem egyedi eset. Spanyolországban a 992 ágyas valenciai Hospital Universitari i Politècnic La Fe kórház 372 betegén kezdett tenyészni a gomba. A C. auris a véráramba kerülve már súlyos fertőzést okoz, Valenciában 85 páciens kapott vérmérgezést. Közülük 35-en harminc napon belül bele is haltak a fertőzésbe. A CDC szerint ez normális, a C. aurisszal fertőzöttek csaknem fele 90 napon belül belehal a fertőzésbe.

Ahogy az az ilyen kórházi fertőzéseknél lenni szokott, a valenciai kórház a közleményében hárítani próbált. Mint írták, „nagyon nehéz megállapítani, hogy a páciens a patogéntől, vagy a patogénnel a szervezetében halt-e meg, mert ezek a páciensek sok más betegségtől szenvedtek, és általában is nagyon rossz volt az állapotuk". Magyarországon is jellemző, hogy a kórházi fertőzésekben elhunytak halálokaként nem ezt, hanem azt a betegséget tüntetik fel, amivel eredetileg kórházba kerültek. Az ÁNTSZ oldalán elérhető legfrissebb, a 2017-es kórházi fertőzések adatait rögzítő jelentésben a C. auris okozta fertőzéseket nem is említenek, két másik candida-fajta, az albicans és a paratropicalis okozta fertőzéseket részletezik csupán.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink