• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyógyír a kórházi konszolidáció

Lapszemle Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az átlátható és egységes rendszerben végrehajtott kórházi konszolidáció egy ideig rendezi az ágazat problémáit.

A betegellátás színvonalának emelése mellett folyamatos az egészségügyben dolgozók munkakörülményeinek javítása: Az egészségügyért felelős államtitkár több mint hárommilliárdos eszközvásárlást jelentett be, továbbá indul a nővérszállók felújítása és a pótlékszámítás szélesítése. A Rádió Orienten Ónodi-Szűcs Zoltán kiemelte, az elmúlt években közel 500 milliárdos értékben valósultak meg egészségügyi fejlesztések, amelyek hatására a vidéki kórházak 75-80 százaléka újult meg. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója rámutatott, a transzparens és egységes rendszerben végrehajtott kórházi konszolidáció egy ideig rendezi az ágazat problémáit.

Az egészségügyi ellátó intézmények korábban a város- és megyeházakhoz kötődtek, majd 2012-ben a GYEMSZI-hez kerültek. Az összes háttérintézmény egy kézbe helyezésével elszakadtak a korábbi szálak, nem épültek ki erős kapcsolatok. Az államreform újra szétválasztotta a szerveket, az Állami Egészségügyi Ellátó Központban mindössze a fenntartási feladatok maradtak. A kisebb, fókuszáltabban működő szervezet feladata a korábbi kapcsolat helyreállítása.
Javulnak az egészségügyi dolgozók munkakörülményei

„Az egészségügyi rendszerből leginkább az elégedettség és a törődés hiányzik. Rengeteg a betegpanasz és folyamatosan nő az orvosi perek száma. A magyar betegeknek minőséget adó rendszert kell létrehozni" - emelte ki a Rádió Orienten Ónodi-Szűcs Zoltán. Hozzátette, az intézményekben dolgozók munkakörülményeit is javítani kell.

A főigazgató rámutatott, az elmúlt hónapokban több mint 3 milliárd forintnyi ápolási eszközvásárlást jelentettek be, továbbá hamarosan indul a nővérszállók felújítása. Emellett első körben szélesedik a pótlékszámítások alaprendszere. „Fenntartóként a munkakörülmények javítása az elsődleges fókuszunk, de a jövőben emelkedni fognak a bérek is."

Az elmúlt években, az egészségügyben közel 500 milliárdnyi értékben valósultak meg uniós fejlesztések. Ónodi-Szűcs rámutatott, a folyamat kevéssé érzékelhető a fővárosban, ám megújult a vidéki kórházi infrastruktúra közel 75-80 százaléka.

A kórházi konszolidáció teljesen transzparens és egységes rendszerben ment vége. A főigazgató rámutatott, összesen 65 milliárd forint érkezett „kívülről"- azaz más államháztartási fejezetből - az egészségügybe. Ónodi-Szűcs kiemelte, a kórházaknak az összes április 1-je előtt lejárt követelést ki kell egyenlíteni. . „Gyorsan és zökkenőmentesen történt a konszolidáció, ami egy ideig rendezi a problémákat" - hozzátette, július 31-ig tart az elszámolás, majd szeptember 30-ig kell végleg lezárni a dokumentumokat.

További részletek a Rádio orienten.