• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gyógyítani akarnak, nem sztrájkolni

Lapszemle Forrás: Heves Megyei Hírlap Online

Az egészségügyi alapellátásban dolgozók nem értenek egyet a sztrájkkal.

Sztrájkbizottságot alapított a napokban több, az alapellátásban dolgozók érdekeit képviselő szervezet a háziorvosok anyagi helyzetének mielőbb rendezéséért és a bértárgyalások megkezdéséért. Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ) Mórahalmon tartotta kongresszusát, ahol megállapodtak abban, hogy sztrájkbizottságot hoznak létre a kormány és az egészségügyi ágazat képviselőivel történő azonnali bértárgyalások megkezdése érdekében – olvasható a Heves Megyei Hírlap – online oldalán.

A tanácskozáson felszólalók hangsúlyozták: a „sztrájk" esetükben természetesen nem szó szerint értendő, csupán arra utaló akciókat jelenthet.

A Heves megyei háziorvosok többsége naponta átlagosan 70-100 beteget lát el. Ilyen betegforgalom és a megnövekedett adminisztráció mellett elképzelhetetlennek tartják, hogy sztrájkkal harcoljanak az érdekeikért. Arról, hogy sztrájkbizottságot alapított több, az alapellátásban dolgozók érdekeit képviselő szervezet anyagi helyzetük rendezéséért hallottak. A célokkal egyetértenek, de a kilátásba helyezett eszközöket elfogadhatatlannak tartják.

A lap arról kérdezte a Heves megyében gyógyító házi- és gyermekorvosokat is, hogy saját praxisukban elképzelhetőnek tartják-e a munkalassítást. Dr. Kristofori György, Sirok háziorvosa, egyben a Heves Megyei Orvosi Kamara etikai bizottságának elnöke úgy nyilatkozott: tény, hogy nincsenek könnyű helyzetben az egészségügyi alapellátásban gyógyítók. Az is igaz, hogy sokan belefásultak az átgondolatlan intézkedésekbe, és hátat fordítottak az orvoslásnak, vagy éppenséggel külföldre menekültek. A mostani fellépéssel azonban komoly aggályai vannak. Ugyanis elképzelhetetlennek tartja, hogy lassabb mederben folyjon az orvosi rendelés, hiszen a betegek már így is elég türelmetlenek. A negyven éve dolgozó szakember etikátlannak tartja a sztrájk bármilyen formáját. Álláspontja szerint a betegeket nem lehet büntetni. Az már persze más kérdés, hogy a szakma többet érdemelne, s hogy jogaikért küzdeniük kell. Ám ezt csak tárgyalás útján tartja elképzelhetőnek.

Legolvasottabb cikkeink