• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Gyógyíthatatlan gyulladás támadja a magyarokat

Lapszemle 2018.08.06 Forrás: penzcentrum.hu
Gyógyíthatatlan gyulladás támadja a magyarokat

Havi egy munkanap kiesik a készítmény beszerzése miatt, a kiesést sok munkahelyen nem is nézik jó szemmel.

Nagyjából a világ 1 százalékát érinti a rheumatoid arthritis nevű betegség, vagyis az idült ízületi gyulladás. Magyarországon becslések szerint nagyjából százezren érintettek, közülük nagyjából 9 ezren részesülnek biológiai terápiában. Ugyan a kezelés segít és az állandó fájdalom és mozgásszervi problémák mellett közel teljes életet élhetnének, csakhogy a havi egyszeri kontroll és állandó vizsgálatok, valamint maga az, hogy megváltozott munkaképességűek nagyon nehézzé teszi, hogy munkát találjanak. Tóth Gábor, a Reumabetegek a Célzott Terápiáért Egyesület elnöke beszélt a Pénzcentrumnak arról, milyen az élet a betegséggel, milyen nehézségeik és kiadásaik vannak a betegeknek.

Az arthritis (ízületi gyulladások) ismeretlen eredetű, gyulladásos autoimmun megbetegedés, nem tudják még, mitől alakul ki, és nem gyógytíható. Megfelelő terápiával a beteg szinten tartható. Nekem például a gyógyszeres kezelés nem használt, a biológiai terápiával viszont szinte teljes életet élhetek - mondja Gábor.

Csakhogy nem egyszerű hozzájutni a szükséges készítményhez, ugyanis azt háziorvos nem írhatja fel és nem váltható ki a recept akármelyik patikában sem. A készítményt csak a kijelölt helyeken - a 21 reumatológiai centrum valamelyikében - szerezhetjük be, havonta egyszer. Korábban ez nem így volt, 2015 végéig elég volt 3 havonta felkeresni a centrumok egyikét. Az egészségbiztosító azért szigorította a korábban negyedéves felülvizsgálatot előíró szabályt, hogy ne vesszen kárba egyetlen készítmény sem. Különböző javaslatokkal álltunk elő, hogy segítsük a gyógyszerhez jutást. Hiszen így havi egy munkanap kiesik a készítmény beszerzése miatt - jegyzi meg Gábor, hozzátéve, a kiesést sok munkahelyen nem is nézik jó szemmel.

Van ugyan utazási költségtérítés, de például Intercity-pótjegyet vagy az Express buszok pótjegyét nem fedezik. Vagyis ha szeretnénk visszakapni az utazási költséget, marad a személyvonat vagy az átszállás. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy sokszor a beteg állapota nem teszi lehetővé a tömegközlekedést, tehát marad az autó, ha ez kivitelezhető - mondja, hozzátéve, a korábbihoz képest évi nyolc plusz út költsége jelentősen növeli a kiadásaikat.

Gábor azt mondja, ha a biológiai terápiás készítmények kiválthatóak lennének a közforgalmú patikákban, már jelentősen megkönnyítené az életüket, ahogy az is, ha nem kéne havonta megjelenniük személyesen a centrumokban, és visszaállna a negyedéves felülvizsgálatot előíró szabály.

Legolvasottabb cikkeink