Az elmúlt negyven-ötven évben a zöldségek és a gyümölcsök vitamintartalma 40-70 százalékkal csökkent.
Mészáros László biokémikus, aki mintegy tizenöt éve foglalkozik az emberi szív és érrendszer biokémiájával, annak idején a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen kezdte pályafutását, aztán elkerült az Egyesült Államokba, ahol több egyetemen is tanított. Dolgozott a Harvard neurokémiai intézetében, a galvestoni orvosi egyetemen. A Georgiában végzett kutatásai során teljesen véletlenül találkozott két vegyületcsoporttal: az egyik amerikai készítményben találta őket, amelyet felesége szedett érpanaszaira. Beszerezte a készítményben található hatóanyagokat, és elkezdett velük kísérletezni. Ma már tudjuk, hogy ahol ez a mechanizmus sérül, ott lesz meszesedés, szűkület.
A kísérletek során a kutató azt vette észre, hogy a rezveratrol nevű anyag egy olyan enzimet aktivál az erekben, amely az erek rugalmasságának biztosításához nélkülözhetetlen. Az úgynevezett „francia paradoxont" említi példaként. Ez nagyon leegyszerűsítve arról szól, hogy a franciák vérének koleszterinszintje pont olyan rossz, mint a magyar átlag, mégis ötödannyian halnak meg infarktusban vagy stroke-ban, mint nálunk. Az első számú magyarázat a vörösbor. Egy francia naponta megközelítőleg három-öt milligramm rezveratrolt fogyaszt el azzal a vörösborral, amely az asztalára kerül.
Az elmúlt hat esztendőben több mint 1100 tudományos publikáció foglalkozott a rezveratrollal, rangos kutatóintézetek írták ezeket. A borászok körében is ismert, hogy néhány éve egyetemek, kórházak kísérleteztek idehaza a rezveratrollal. A Pécsi Tudományegyetem orvosi karán három éve indult kísérletsorozat, amely ígéretes eredményeket hozott többek között a kettes típusú cukorbetegség esetében is. Az elmúlt negyven-ötven évben a zöldségek és a gyümölcsök vitamintartalma 40-70 százalékkal csökkent. Ma Magyarországon minden embernek naponta 1600-1800 forintot kellene zöldségre és gyümölcsre költenie, ha egészségesen szeretne étkezni.