• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyógyszerárak: az OEP diktálna

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

A fizetésbe belekalkulálják a háttéripartól elvárt jövedelmeket is.

Az októberi árcsökkentések hatására akkor is 15 milliárd forintot takarít meg a biztosító a gyógyszerkasszájában, ha egyetlen beteg sem vált olcsóbb orvosságra - állítja Sélleiné Márki Mária. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a generikus orvosságok, azaz lejárt szabadalmi védettségű készítmények árára most először meghirdetett vaklicit kizárta a cégek előzetes megegyezésének lehetőségét, így eredményesebb a nyílt licitálásnál. Ennek köszönhetően a betegek valószínűleg folyamatosan térnek majd át az olcsóbb, de azonos hatóanyagú készítményekre, így a tb-kiadás akár 20-30 milliárddal csökkenhet, a betegek térítési díja pedig 22 milliárd forinttal lehet kevesebb a mostaninál. Ennek jelentőségét mutatja, hogy például az Országos Mentőszolgálat évente 24,9 milliárd forintból gazdálkodhat.

A biztosító gyógyszerlistáján egyébként 5150 támogatott szer van. Ezek közül 2011 különféle fantázianéven került forgalomba, ám összesen csupán 165-féle hatóanyagot tartalmaz. Ezeket versenyeztették az első vakliciten. Volt olyan hatóanyag, amely kétféle, de volt olyan is, amely 118-féle márkanéven forog a piacon.

"Nem a márkanév, hanem a hatóanyag gyógyít" - jelentette ki ezzel kapcsolatosan a főigazgató asszony, aki szerint a vaklicitet félévente megismétlik. "El kell érni, hogy az OEP irányítsa a gyógyszerkiadásokat" - mondta, utalva arra, hogy a kormánybot most inkább a piaci szereplők kezében van.

Pletykák szerint ma sem ritka, hogy egy-egy cég 1000-5000 forint receptdíjat fizet annak az orvosnak, aki az ő termékét preferálja, s ma sem ritka a kongresszus fedőnév alatt történő orvosutaztatás. Egyik gyógyszercég vezetője közölte: a gyógyszergyártók és -forgalmazók örülnének a legjobban, ha megszűnne az ilyenfajta versengés az orvosok kegyeiért. Bár úgy látják: az orvosok megalázóan alacsony fizetésébe évtizedek óta belekalkulálják a háttéripartól elvárt jövedelemkiegészítést és a betegektől származó hálapénzt. Így akkor lehet "rendet vágni" a közpénzek felhasználásában, ha tisztességes bért kapnak az orvosok. Jelenleg a nemzetgazdasági jövedelmek rangsorában az orvosi fizetések az utolsó ötben vannak.