• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyógyszerek használata kánikulában

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

A nagyon meleg nyári napok megterhelik a szervezetünket, még az egészséges fiatalokét is.

Az idős, legyengült betegek, a kisgyerekek és a terhes anyák esetében különösen fontos a forróság elleni védekezés, és a megfelelő folyadék- és sópótlás. Nem elég csak vizet inni, hanem az izzadással eltávozó sókat is pótolni kell, levesek, tej, gyümölcslevek formájában. Arról azonban kevesebbet tudunk, hogy a kánikulában a gyógyszerek alkalmazása is különös figyelmet igényel – olvasható a nol.hu portálján.

A forgalomban lévő készítmények többsége ún. szobahőmérsékleten eltartható. Amelyik hűtést igényel, annak ez a dobozára rá van írva. Azonban, ha a hőmérő higanyszála a lakásban, autóban, szálláshelyen jóval 25 fok fölé kúszik, akkor bizony számos, szobahőmérsékleten eltartható gyógyszer stabilitása károsulhat, a hatásossága csökkenhet. Kánikulában érdemes az ún. szobahőmérsékleten eltartható medicinákat is hűtőben tárolni. A legnagyobb hiba nyáron, utazáskor a gyógyszereket a tűző napon álló autóban tartani, mert ott a hőmérséklet 40-50 fokra is emelkedhet, ami a hatóanyagoknak kifejezetten ártalmas.

A fényérzékenység fogalma alatt kétféle gyógyszerrel összefüggő problémakört értünk. Az első és gyakoribb az ún. fototoxicitás, amit az UV sugárzás és a bőrben lévő hatóanyag találkozása válthat ki a ruhával nem fedett testrészeken. Ez a panasz arányos a gyógyszer adagjával, csökkentett dózis mellett a reakció is mérséklődik. A másik jelenség a fotoallergia, amit az adott, allergiát okozó hatóanyaggal való második találkozás, és a napfény együttes hatása vált ki, de nemcsak a napfénynek kitett testrészeken, hanem az egész testen – húzta alá dr. Matejka Zsuzsanna gyógyszerész.

Megdöbbentően sok, nagyon népszerű hatóanyag tud fényérzékenységet kiváltani, mint például egyes fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők közül a Ketoprofen, a Diclofenac, az Ibuprofen, a Indomatecin, a Nabumeton, az antibiotikumok közül az Doxicyclin, a Tetracyclin, a Norfloxacin, vagy az Oxfloxacin, a vizelethajtók közül a Hydrochlorothiazid, a Furosemid, vagy a szív- és érrendszeri szív- érrendszerre ható készítmények: Amiodaron, Enalapril, Amlodipin, Diltiazem, Nifedipin. Továbbá figyelni kell egyes vércukorszint-csökkentő, epillepszia- és vírus elleni készítéményre is. A gyógyszerek betegtájékoztatójában mindig szerepel, ha a készítmény fényérzékenységet okozhat. A panaszok kezelésének leghatékonyabb módja a gyógyszer elhagyása, a napsugárzástól való tartózkodás, antihisztaminok, gyulladáscsökkentők – jegyezte meg a szakember.

Dr. Matejka Zsuzsanna további tanácsai