• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

40 halott: egyre veszélyesebb a titokzatos koronavírus

Lapszemle Forrás: mno.hu

Az új vírus szembeötlő hasonlóságokat mutat a SARS-szal.

A WHO szerint valamennyi egészségügyi gond közül az új koronavírus ad okot a legnagyobb aggodalomra, és világméretű veszélyt jelent - írja az mno.hu.

A SARS vírusnál is veszélyesebb az a tavaly felfedezett titokzatos koronavírus, amely eddig csaknem negyven ember halálát okozta a Közel-Keleten és Európában – derült ki kutatóknak a leginkább fertőzött országban, Szaúd-Arábiában folytatott vizsgálataiból.

Az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) 2012 közepe óta több mint hatvan esetet jelentettek, nagyrészt Szaúd-Arábiából, közülük 38 végződött halállal. A közel-keleti légúti megbetegedésnek (Middle-East respiratory syndrome, MERS) nevezett vírus egyelőre nem terjed olyan sebességgel, mint a 2003-ban kitört SARS-járvány, mely világszerte 800 ember haláláért volt felelős.

Az ország keleti vidékén csaknem tucatnyi esetet megvizsgáló nemzetközi orvoscsoport szerint az új vírus szembeötlő hasonlóságokat mutat a SARS-szal. Különbség azonban, hogy a MERS eredte eddig ismeretlen – derült ki a New England Journal of Medicine című tudományos folyóiratban szerdán megjelent tanulmányból.

A kutatók aggasztónak találták, hogy az új kórokozó nemcsak emberről emberre, hanem kórházon belül is gyorsan terjed, éppen úgy, mint elődje, a vele távoli rokonságot mutató SARS. Nem tudták minden esetben megállapítani, hogy tüsszentéssel és köhögéssel, azaz cseppfertőzés útján vagy ennél közvetettebb módon is fertőz-e a vírus. A kórházban ápoltak közül sokan nem kerültek kapcsolatba fertőzöttekkel, mégis elkapták.

Megállapították, a SARS és a MERS tünetei hasonlók, lázzal és köhögéssel kezdődnek, ez eltart néhány napig, mielőtt kialakul a tüdőgyulladás. A MERS azonban veszélyesebbnek tűnik: a SARS 8 százalékos halálozási rátát mutatott, szemben a MERS 65 százalékával, bár feltételezhető, hogy az enyhébb esetek nem jutottak el az orvosokig, és azokkal együtt kisebb lehet az arány.

Bár az esetszám egyelőre viszonylag alacsony, a kutatók szerint elég sok aggasztó jel mutat arra, hogy a MERS-szel foglalkozni kell. A WHO június 22–23-ára Kairóba hívta össze a szakértőket, hogy a júliusi ramadán idejére, amikor muzulmán zarándokok milliói érkeznek Szaúd-Arábiába, kidolgozza a betegséggel kapcsolatos útmutatást. A szervezet nemrég kijelentette: valamennyi egészségügyi gond közül ez a vírus ad okot a legnagyobb aggodalomra, és világméretű veszélyt jelent.