• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gyógyszerfüggőség: az agyonhallgatott járvány

Lapszemle Forrás: 60+ ÉLetmód Szalon

Kevesen tudják, hogy a recept nélkül kapható készítményekhez is hozzá lehet szokni.

A gyógyszerek, gyógyhatású termékek, étrend kiegészítők rendszeres szedése, mondhatni, „népszokássá" vált. Kevesen tudják, hogy a recept nélkül kapható gyógyszerekhez, gyógyhatású termékekhez, természetesnek reklámozott étrend-kiegészítőkhöz is hozzá lehet szokni, azokkal is kialakulhat függőség. Az egyénre és a társadalomra azonban a legveszélyesebbek egyes kizárólag orvosi rendelvényre beszerezhető medicinák, kábító fájdalomcsillapítók, altatók, nyugtatók. A tünetektől való félelem, a gyógyszerfüggőség alapja - hívja fel a figyelmet Matejka Zsuzsanna a 60+ Életmód Szalon blog bejegyzésében.

Napjainkban nagyon nagy irodalma van a gyógyszerekkel kapcsolatos compliance-nak, a terápiahűséget befolyásoló tényezők vizsgálatának. A páciensek főként azokat a gyógyszereket hajlamosak abbahagyni, amelyek szedésétől rosszabbul érzik magukat, mint anélkül. Ez jellemző például a magas vérnyomás elleni különböző készítményekre, mert a fokozatosan kialakuló „néma gyilkos" évekig nem okoz tényleges panaszokat. Ilyenkor a vérnyomás gyógyszerekkel történő normalizálása a páciens életminőségét kifejezetten ronthatja szédüléssel, álmossággal, potenciazavarral járhat.

A betegek terápiahűsége jóval jobb azon gyógyszercsoportokba tartozó készítményeknél, amelyeket kellemetlen, ijesztő panaszok megelőzésére, kivédésére, megszüntetésére alkalmaznak. Talán azt is lehet mondani, hogy a gyógyszerfüggőség kialakulásának valószínűsége arányos a terápia hűségre való hajlam mértékével.

Így tekintve, szinte egyszerűbb meghatározni azokat a gyógyszercsoportokat, amelyek nem hajlamosítanak hozzászokás, gyógyszerfüggőség kialakulására. Ide sorolhatók azok a medicinák, amelyeket rövid ideig kapnak a betegek: pl. antibiotikumok, vírus elleni készítmények, röntgen kontrasztanyagok, oltóanyagok, általános érzéstelenítők, malária gyógyszerek, női ciklusra ható gyógyszercsoportok. Szintén nem alakul ki függőség a nagyon sok, kellemetlen mellékhatást okozó gyógyszerektől, mint például daganatok kezelésére használt kemoterápiás szerek, fogamzásgátló, stb. A hozzászokást okozó gyógyszercsoportokról bevébben itt

Legolvasottabb cikkeink