• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Gyógyszerfüggőség: az agyonhallgatott járvány

Lapszemle Forrás: 60+ ÉLetmód Szalon

Kevesen tudják, hogy a recept nélkül kapható készítményekhez is hozzá lehet szokni.

A gyógyszerek, gyógyhatású termékek, étrend kiegészítők rendszeres szedése, mondhatni, „népszokássá" vált. Kevesen tudják, hogy a recept nélkül kapható gyógyszerekhez, gyógyhatású termékekhez, természetesnek reklámozott étrend-kiegészítőkhöz is hozzá lehet szokni, azokkal is kialakulhat függőség. Az egyénre és a társadalomra azonban a legveszélyesebbek egyes kizárólag orvosi rendelvényre beszerezhető medicinák, kábító fájdalomcsillapítók, altatók, nyugtatók. A tünetektől való félelem, a gyógyszerfüggőség alapja - hívja fel a figyelmet Matejka Zsuzsanna a 60+ Életmód Szalon blog bejegyzésében.

Napjainkban nagyon nagy irodalma van a gyógyszerekkel kapcsolatos compliance-nak, a terápiahűséget befolyásoló tényezők vizsgálatának. A páciensek főként azokat a gyógyszereket hajlamosak abbahagyni, amelyek szedésétől rosszabbul érzik magukat, mint anélkül. Ez jellemző például a magas vérnyomás elleni különböző készítményekre, mert a fokozatosan kialakuló „néma gyilkos" évekig nem okoz tényleges panaszokat. Ilyenkor a vérnyomás gyógyszerekkel történő normalizálása a páciens életminőségét kifejezetten ronthatja szédüléssel, álmossággal, potenciazavarral járhat.

A betegek terápiahűsége jóval jobb azon gyógyszercsoportokba tartozó készítményeknél, amelyeket kellemetlen, ijesztő panaszok megelőzésére, kivédésére, megszüntetésére alkalmaznak. Talán azt is lehet mondani, hogy a gyógyszerfüggőség kialakulásának valószínűsége arányos a terápia hűségre való hajlam mértékével.

Így tekintve, szinte egyszerűbb meghatározni azokat a gyógyszercsoportokat, amelyek nem hajlamosítanak hozzászokás, gyógyszerfüggőség kialakulására. Ide sorolhatók azok a medicinák, amelyeket rövid ideig kapnak a betegek: pl. antibiotikumok, vírus elleni készítmények, röntgen kontrasztanyagok, oltóanyagok, általános érzéstelenítők, malária gyógyszerek, női ciklusra ható gyógyszercsoportok. Szintén nem alakul ki függőség a nagyon sok, kellemetlen mellékhatást okozó gyógyszerektől, mint például daganatok kezelésére használt kemoterápiás szerek, fogamzásgátló, stb. A hozzászokást okozó gyógyszercsoportokról bevébben itt

Legolvasottabb cikkeink