• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyógyszerfüggőség: az agyonhallgatott járvány

Lapszemle Forrás: 60+ ÉLetmód Szalon

Kevesen tudják, hogy a recept nélkül kapható készítményekhez is hozzá lehet szokni.

A gyógyszerek, gyógyhatású termékek, étrend kiegészítők rendszeres szedése, mondhatni, „népszokássá" vált. Kevesen tudják, hogy a recept nélkül kapható gyógyszerekhez, gyógyhatású termékekhez, természetesnek reklámozott étrend-kiegészítőkhöz is hozzá lehet szokni, azokkal is kialakulhat függőség. Az egyénre és a társadalomra azonban a legveszélyesebbek egyes kizárólag orvosi rendelvényre beszerezhető medicinák, kábító fájdalomcsillapítók, altatók, nyugtatók. A tünetektől való félelem, a gyógyszerfüggőség alapja - hívja fel a figyelmet Matejka Zsuzsanna a 60+ Életmód Szalon blog bejegyzésében.

Napjainkban nagyon nagy irodalma van a gyógyszerekkel kapcsolatos compliance-nak, a terápiahűséget befolyásoló tényezők vizsgálatának. A páciensek főként azokat a gyógyszereket hajlamosak abbahagyni, amelyek szedésétől rosszabbul érzik magukat, mint anélkül. Ez jellemző például a magas vérnyomás elleni különböző készítményekre, mert a fokozatosan kialakuló „néma gyilkos" évekig nem okoz tényleges panaszokat. Ilyenkor a vérnyomás gyógyszerekkel történő normalizálása a páciens életminőségét kifejezetten ronthatja szédüléssel, álmossággal, potenciazavarral járhat.

A betegek terápiahűsége jóval jobb azon gyógyszercsoportokba tartozó készítményeknél, amelyeket kellemetlen, ijesztő panaszok megelőzésére, kivédésére, megszüntetésére alkalmaznak. Talán azt is lehet mondani, hogy a gyógyszerfüggőség kialakulásának valószínűsége arányos a terápia hűségre való hajlam mértékével.

Így tekintve, szinte egyszerűbb meghatározni azokat a gyógyszercsoportokat, amelyek nem hajlamosítanak hozzászokás, gyógyszerfüggőség kialakulására. Ide sorolhatók azok a medicinák, amelyeket rövid ideig kapnak a betegek: pl. antibiotikumok, vírus elleni készítmények, röntgen kontrasztanyagok, oltóanyagok, általános érzéstelenítők, malária gyógyszerek, női ciklusra ható gyógyszercsoportok. Szintén nem alakul ki függőség a nagyon sok, kellemetlen mellékhatást okozó gyógyszerektől, mint például daganatok kezelésére használt kemoterápiás szerek, fogamzásgátló, stb. A hozzászokást okozó gyógyszercsoportokról bevébben itt