• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyógyszerre ivott az ámokfutó

Lapszemle Forrás: Népszava Online

Ha valaki bizonyos gyógyszereket szed és úgy okoz balesetet, ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint az ittas vezetésnél.

Részegen hőbörgött Kassán, volt férje házánál Eva Varhaliková Rezesová, majd autóba ült, és kidöntötte a szomszéd kapuját néhány órával a tragikus baleset előtt - állítják a szlovák lapok a 35 éves hírességről, akinek ámokfutása négy ember halálához vezetett. A vér-és vizeletvizsgálat ópiát származékot is kimutatott Varhaliková szervezetében, ám a gyanúsításban végül csak az alkoholfogyasztás szerepelt. Kevésbé ismert: ha valaki bizonyos gyógyszereket szed és úgy okoz balesetet, akkor ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint az ittas vezetésnél – írja a Népszava.

Antibiotikumkúrával indokolta Eva Varhaliková a vérében talált ópiátokat - a szlovák nő 200 kilométeres részeg ámokfutása előtt tehát gyógyszerre ivott. Viszont a gyógyszerek, erősebb nyugtatók már önmagukban is igen nagy veszélyt jelentenek, bár a közúti balesetek okait tárgyalva rendszerint csak az alkohol és a diszkódrogok kerülnek elő. És ugyan hatásuk vagy mellékhatásaik egyénenként eltérnek, nagyon gyakori, hogy szedésük során lassul a beteg reakcióideje, csökken a koncentrációja.

Ennek ellenére sok gyógyszer betegtájékoztatójában nem tiltják meg, hogy a tabletták hatása alatt volán mögé üljön a beteg - a mellékelt tájékoztató csupán arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyógyszer károsan befolyásolhatja a gépjármű-vezetéshez, illetve a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

"Vizeletvizsgálatot, amelyből kimutatható lenne, szedett-e olyan gyógyszereket a vétkes sofőr, amelyek mellett nem lett volna szabad vezetnie, az esetek nagyjából felében végeznek. Arra, hogy szed-e valamilyen erősebb gyógyszert a sofőr, akkor szoktak rákérdezni, ha zavaros a beszéde, ám az alkoholszonda nem mutat negatív eredményt" - közölte Koltai Zsuzsanna ügyvéd. "A törvény nem csak az ittas, hanem a bódult állapotról is rendelkezik, viszont az utóbbit tekintve viszonylag csekély a gyakorlat.

Ugyanakkor ha valaki túladagolja magát, és közúti vétséget követ el, ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mintha alkoholt fogyasztott volna" - tette hozzá az ügyvédnő.

"Az utóbbi időben több olyan esetről is lehetett hallani, amikor egy nyugtató, nevezetesen a Rivotril okozott gondot. Ezt a gyógyszert viszonylag könnyen szerzik be a fiatalok, és leginkább a részegséghez hasonló bódultságot okoz. De ha úgy követnek el valamit, hogy a hatóanyag a recept előírta dózison felül van jelen a szervezetükben, annak súlyos következményei lehetnek" - beszélt tapasztalatairól Kovács Tamás ügyvéd, majd megjegyezte, hogy ilyen esetben ugyanazok a paragrafusok az irányadók, mint az ittas vezetésnél, amelyek a zéró tolerancia miatt hazánkban nagyon szigorúak.

Az egész szlovák sajtó a milliárdosnő ügyével foglalkozik, és egyre másra jelennek meg az új részletek: a legfrissebb információk szerint Eva Varhaliková már teljesen részeg volt, amikor hétfő éjjel felkereste volt férjét, Erik Fischert, kassai házában - a férfi elmondása szerint Varhaliková korábban is zaklatta őt és családját. A heves szóváltás után a részeg nő ismét kocsiba ült, és beletolatott a szomszéd kerítésébe, majd Magyarország felé vette az irányt. Fischer később felhívta a nő családját, hogy figyelmeztesse őket, a szlovák asszony igen zaklatott állapotban távozott tőle. Eva Varhalioková jelenlegi párja, Lukás Trnovsky, aki egyébként rendőrtiszt volt a szlovák rendőrségnél, a hír hallatán rögtön autóba ült, hogy utolérje az ámokfutót, de nem járt sikerrel.

Mint ismert, a rendőrség kedd délután őrizetbe vette Varhalikovát, akit ittas állapotban elkövetett, több ember halálát okozó közúti baleset gondatlan vétsége miatt gyanúsítottként hallgattak ki, és csütörtökön előzetes letartóztatásba helyeztek. Vérvizsgálatot is végeztek, amely 1,5 ezrelékes alkoholszintet jelzett, ami közepes ittasságnak számít. Továbbá ópiátszármazékokat is találtak a szervezetében; utóbbit azzal magyarázta, hogy antibiotikumokat szedett.