• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gyógyszertámogatás: Adtak, de el is vesznek

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

Alkotmányos aggályokat is felvetnek a kormánydöntés egyes elemei.

Jövőre 15 milliárdot faragnának le a gyógyszerek támogatásából. A javaslat egyebek mellett megtiltaná, hogy egy, az időskori memóriazavarokra adható orvosságot az elmeszociális, illetve öregotthonokban élőknek felírjanak. Elfogadhatatlan, hogy a terápiát a beteg élethelyzetéhez, és ne az állapotához rendeljék – nyilatkozták a lapunknak a szakértők – olvasható a Népszabadság – online oldalán.

Valóban bőkezűen bánt a kormány a szerdai ülésén az egészségügyre és benne a gyógyszertámogatásra fordítható pénzekkel, a gyógyszerek támogatására az eredeti 157 milliárdos keretet megemelte ugyanis 63 milliárd forinttal. Sőt úgy módosítja a költségvetési végszavazáskor az E-Alap egyenlegét, hogy a korábban tervezett 25 milliárdos hiány eltűnjön. Ám, hogy ennek mi az ára, azt egyelőre nem tudni. A bőkezűség nincs ingyen, hiszen előírják azt is, hogy 15 milliárd forintot le kell faragni a receptek támogatására fordított keretből. Ennek része egyebek mellett a már említett és alkotmányos aggályokat felvető kormányzati terv is, mellyel a risperidon nevű hatóanyag rendelhetőségét korlátoznák a szociális, illetve az idősotthonokban. Ezt a szert az orvosok eddig tudathasadás, agresszivitás, Alzheimer-kór, időskori emlékezetzavarok kezelésére rendelték – írja a lap.

További intézkedésként újraírnák az úgynevezett fix támogatású orvosságok csoportjait. (Ennek a lényege az, hogy egy adott betegségcsoportra adható szerek közül a legolcsóbb kapja a legnagyobb összegű támogatást. Az ennél drágábbak árában pedig ez arányosan csökken.) Szakértők szerint ennek következményeként „liftezésbe kezdenek" majd a térítési díjak, anélkül, hogy érdemi hatásuk lenne a költségvetésre – emeli ki a lap.

Ugyanakkor árversenyre kényszerítik majd az eddig abból kimaradó vérkészítmény-faktorokból készült gyógyszereket, a tüdő betegségeire ható kombinált, spray-kiszerelésű készítményeket. Vagyis: ennek hatására elvileg a betegnek kevesebbet kell majd fizetnie. Szigorítanak viszont a koleszterinszint-csökkentő ezetimibe hatóanyag felírhatóságán. Jövőre ezt a gyógyszert csak abban az esetben rendelheti támogatással az orvos, ha a rosuvastatint, illetve az atorvastatint tartalmazó gyógyszerrel zajló kezelés három hónap után is eredménytelennek bizonyult – számol be a lap, amely megírja a kormány arról is döntött, hogy a jelenleg társadalombiztosítási támogatásra várakozó 17 terápiából jövőre hármat befogadnak, így egyebek mellett megoldódhat a hepatitisz-fertőzöttek kezelése. Az érintett betegszervezetek a nyáron többször is demonstráltak, hogy megkaphassák az Európai Unióban és egy éve Magyarországon is törzskönyvezett, a betegségre bizonyítottan hatékony új gyógyszert, mely sokak számára a teljes gyógyulást jelentheti. Ezenkívül még egy prosztatarákra és a méh jóindulatú daganatára ható új Richter-készítményhez juthatnak majd hozzá a rászorulók. Erre mintegy 12-17 milliárdot költenek majd a gyógyszerkasszából.

További érdekessége a kormánydöntésnek, hogy az orvosságok támogatásáról döntő testület – egészségügyért és az államháztartásért felelős miniszter, az OEP főigazgatója – tagjai közé új szereplőként bekerül a kórházak fenntartására létrehozott hivatal, a GYEMSZI is – olvasható a lapban.

Legolvasottabb cikkeink