• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyógyszertől nem, csak diétával múlik el

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A hazánkban újnak számító vizsgálatot az egészségbiztosítás még nem finanszírozza.

Puffadás, bőrkiütés, hányinger, fejfájás, köhögés, álmosság, szénanátha, sőt depresszió. Mindezek egy roppant kellemetlen, és egyes adatok szerint az emberek majdnem felénél jelentkező állapot, az ételintolerancia rendszertelen és vissza-visszatérő tünetei. A gyógyszereknek ellenálló tünetegyüttes kialakulásának háttere még nem tisztázott teljesen, de a bélrendszernek a táplálék felszívódását érintő működési zavara bizonyosan szerepet játszik benne.

A lakosság csupán néhány százalékát érintő táplálékallergiával ellentétben - amikor a tünetekért felelős étel elfogyasztása után nagyon rövid időn belül igen heves, néha az életet is veszélyeztető reakciók jelentkeznek - az ételintolerancia tünetei lassabban alakulnak ki. A különbség hátterében a két folyamat gyökeresen eltérő mechanizmusa áll. A klasszikus allergia esetén egy speciális immunglobulin ellenanyag (IgE) termelődik a szervezetben, és egy biogén amin, hisztamin szabadul fel, míg az ételintolerancia kialakulása során táplálékspecifikus IgG típusú ellenanyagok jelennek meg a vérünkben. Sajnos a betegek zöme nem fordul a panaszokkal orvoshoz, de ha mégis, akkor az orvosok nagy része is inkább a pácienseket érő stresszre adott reakciónak tudja be a tüneteket, hiszen a hagyományos allergiatesztek nem hoznak eredményt, miközben célzottan az IgG ellenanyagokra kellene vizsgálni a panaszokat.

Annál is inkább, mivel egy erre a célra szolgáló gyors immunológiai módszerrel egy óra alatt ki lehet mutatni egy csepp vérből a különféle táplálékokra jellemző IgG ellenanyagokat. A hazánkban újnak számító vizsgálatot az egészségbiztosítás még nem finanszírozza. A megfelelő diagnózissal és diétával tünetmentessé tehető betegségről tegnap tartottak Budapesten tanácskozást. A rendezvény aktualitását az adta, hogy egy nemrég elvégzett ezerfős online tünetfelmérés eredményei szerint az ételintolerancia gyermekkortól időskorig minden korosztályt érint – közölte Krámer György, az MTA Izotópkutató Intézetéhez köthető, és a szimpóziumot szervező Izinta Kft. ügyvezetője.

A biokémikus elmondta, hogy a tünetek egy része korfüggő. Az adatokból az is kiderült, hogy a válaszadók körében az ételintoleranciára utaló emésztőszervi panaszok némileg gyakoribbak a bőrtüneteknél. A fiatalabb korosztályokban azonban érdekes módon a bőrtünetek dominálnak, míg 40 éves kor fölött a két tünetcsoport előfordulási aránya visszafordul.