• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gyógyuljon az Északi sarkon - magyar egészségügyben

Lapszemle Forrás: Vasárnapi Hírek

Mindenkit lehetőleg a lakóhelyéhez legközelebbi helyen kell ellátni, de ha ez az Északi-sarkon van, akkor az ellátás ott jár.

Lényegében egy gumiszabály az az alapelv, hogy mindenkinek a lakóhelye közelében jár az egészségügyi ellátás, hiszen ennél pontosabb előírás nincs. Így a kormány lehetősége és a lakosság toleranciája dönti el azt, hogy kell-e akár 80-100 kilométert utazni. A sátoraljaújhelyi eset szakértők szerint arra int, hogy mindig kell lennie B-tervnek. Az emberek mindenesetre több százmilliárdot fizetnek ki, hogy időben kezeléshez jussanak olvasható a Vasárnapi Hírek cikke a nepszava.hu-n.

Járni jár, csak nem nagyon jut – ezzel válaszolt lapunknak Kincses Gyula kutató, egészségpolitikus, egykori államtitkár arra a kérdésre, hogy jár-e az egészségügyben olyan minimumszolgáltatás, amit mindenképpen biztosítani kell a betegeknek. Sátoraljaújhelyen nemrég több napra be kellett zárni a csecsemő- és gyermekosztályt, mert az osztályvezető főorvos, Abdul Gafor Faris családi ügyek miatt határozatlan időre nem tudta vállalni a munkát, így nem volt, aki ellássa a betegeket. A beteg gyereket ezért a több mint 85 kilométerre, Miskolcon lévő megyei kórházba kellett átszállítani, ami autóval is bő egyórás utat jelent. Igaz, a sürgősségi eseteket Sárospatakon és Sátoraljaújhelyen ügyeleti időben a városi összevont háziorvosi ügyeleteken fogadták, a környező településekről azonban még sürgősségi esetekben is Miskolcra kellett menni.

Kincses Gyula azt mondta, a szabályok ugyan előírják, hogy mindenkit lehetőleg a lakóhelye közelében vagy a legközelebbi helyen kell ellátni, de ha ez a legközelebbi hely mondjuk „az Északi-sarkon van, akkor az ellátás ott jár". Azaz gumiszabályról van szó, nincs olyan előírás, hogy mondjuk egy órán belül vagy 50 kilométernél közelebb kell a beteget ellátni. Egyedül a mentők estében próbáltak korábban 15 percen belüli kiérést meghatározni, de az is csak irányelv volt, nem garanciális szabály.

„Az egészségügyi kormányzat a lehetősége és a lakosság toleranciája függvényében dönti el azt, hogy milyen ellátást hol és milyen időtartamon belül tesz hozzáférhetővé. Az alapellátási kötelezettség az önkormányzatot terheli, de tudjuk: több száz falunak nincs háziorvosa, mert az önkormányzat nem tud kirendelni orvost, magyarul nincs eszközrendszere a kötelezettség teljesítéséhez. Az egyik oldalról tehát komoly korlátok vannak, a másik oldalon pedig ott a lakosság és a média szerepe is, hiszen a sátoraljaújhelyi ügy azért oldódott meg napokon belül, mert nagy volt az eset visszhangja" – mondta Kincses Gyula, és hozzátette: leginkább az intézménybezárás érinti meg az embereket, ha bármelyik kormány be akar zárni vagy át akar minősíteni egy egészségügyi intézményt, akkor a helyiek erőteljesen tiltakoznak. „Közben pedig jól tudjuk, hány órát kell a sürgősségin állva várni, vagy mennyit időt kell várakozni akár csak egy ultrahang-vizsgálatra is. Ezekben az esetekben egészen máshol van a tűréshatár."

További részletek a weboldalon.

Legolvasottabb cikkeink