• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyógyzene a gyógyvizek fölött

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

Ez egy féltitkos zeneest. Nyoma sincs a Pesti Műsorban.

Aszerint ezen platánoknak csak két héttel később, 1981. július 13-án jutott volna egy kis zenei élmény. Igazából azonban június végétől augusztus végéig minden hétfőn hangversenyt adott itt, a Hild-udvarban dr. Bogina Elemér karmester és zenekar - olvasható a Népszabadság Online Képmentő rovatában.

Dr. Bogina egyébként közgazdász volt, kinek magasra ívelő karrierjét megtörte '56, s a büntiből csak az Orvostudományi Egyetem gazdasági rektorhelyettességéig engedték visszakapaszkodni. Az amatőr karnagy mellett, az amatőr szakszervezeti zenekar előtt két meglehetősen profi énekes áll. Pitti Katalin és Leblanc Győző. Ekkor már mindketten évek óta az Operaház magánénekesei, jó néhány sikerrel és főszereppel a hátuk mögött. A Traviata keresztmetszetét adták elő ezen az estén Gyimesi Kálmánnal, a szegedi operatársulat vezető baritonistájával. A műkedvelőkkel olyan szólisták léptek itt föl, akik az ország első és második operaszínpadán (meg külföldön) énekelték azt, amivel itt a gyér közönséget boldogították. A jegy 30 forintba került, de mivel ezen az estén szegény Violetta egy kórház udvarán köpte ki a tüdejét, a betegek ingyen is hallgathatták a zenét. Azok is, akiknek ingyen sem kellett (volna), meg azok is, akik mohó fülekkel hajoltak ki a folyosó nyitott ablakán.

A fürdő a reformkorban szépen kiépült, Pest-Buda elsőszámú klasszicista építésze, Hild József tervei szerint. 1842-ben tették le igen csinos, kétszintes, íves-oszlopsoros gyógyudvarának és az azt körülvevő gyógyító és fürdető épületeknek az alapkövét. Eredetileg nyitott árkád futott a dór oszlopok mögött. Biztosan indokolt volt a beüvegezés az épület működtetése szempontjából, de a régi képeken látjuk, mennyivel szebb volt ez az udvar nyitott árkádsorral.

Új korában is, később is sok hangversenyt és mulatságot keretezett a Hild-udvar, de egy ideje már nem is muzsikálnak, nem is mulatoznak itt, csak betegek, látogatók és egészségügyi dolgozók sétálgatnak benne. Nem is szokták már kinyitni a Dunára néző főbejáratot, pedig onnan, a félköríves hátsó rész felől lehet a leghatásosabb belépni az udvarra. Régebben ez volt a Császár főbejárata. Elbarnult anzikszokon látjuk is, hogy „Császár fürdő" felirat volt az épület homlokzatán, ahol most a „Hild-udvar" olvasható.

Amikor a többi rendtől, akkor az irgalmasoktól is elvettek mindent. Ismét a Kincstár lett a kórház és a gyógyvizek ura. Az állami ORFI, az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet működött itt igen magas színvonalon. Az államosításkor is sokan tartottak tőle, hogy lezuhan a színvonal, meg akkor is, amikor az irgalmasok visszakapták a kórházukat. De nem.

A teljes cikk