• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Győri egyetemisták a Szent János Kórház fejlesztési folyamatában

Lapszemle 2021.08.03 Forrás: kisalföld.hu
Győri egyetemisták a Szent János Kórház fejlesztési folyamatában

A hallgatók élő projekteken dolgoznak, amelyek során megtapasztalják, hogy amit kitalálnak, annak megvalósíthatónak kell lennie.

A győri Széchenyi István Egyetem rendkívül fontosnak tartja a gyakorlatorientált képzést és a gazdaság szereplőivel való szoros kapcsolatot. Mindkettőre jó példa a TSPC Csoporttal közös program, amelynek keretében az intézmény építészhallgatói a budapesti Szent János Kórház fejlesztési folyamatában vesznek részt - írta a kisalföld.hu.

 „Mindkét oldalról rendkívül előnyösek az ilyen partnerségek. A hallgatók élő projekteken dolgoznak, amelyek során megtapasztalják, hogy amit kitalálnak, annak megvalósíthatónak kell lenni műszaki és anyagi szempontból egyaránt. Közben megismerik egy mérnökiroda működését, illetve bepillantást nyerhetnek a szakági tervezőkkel és más építész tervezőkkel való együttműködésbe. A cégek számára ugyanakkor hasznos lehet, hogy friss építész-utánpótlást nevelhetnek ki szoros együttműködésben az egyetemmel” – fogalmazott a lapnak Bach Péter, a Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszékének vezetője.

Az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő projekt minden résztvevő életében fontos, hiszen léptéke és összetettsége is egyedülálló Magyarországon. A hallgatók munkájuk során megismerkedhetnek többek között a kórháztechnológiával, a gépészeti és az energetikai rendszerek tervezésével, a minőségi építészeti design képviseletével, az infrastruktúrafejlesztéssel, és találkoznak a műemléki rekonstrukció kérdéseivel. Az építész és tartószerkezeti hallgatók tapasztalt tervezők mellett és iránymutatásával dolgoznak alaprajzi elrendezéseken, szerkezeti megoldásokon, helyszínrajzi kialakításon.

A budapesti Szent János Kórház épületegyüttesének modernizálása azért vált szükségessé, mert az egykor korszerűnek számító, pavilonos rendszerű, domboldalra, teraszos rendbe épített műemléki védettségű épületek nagyon rossz állapotban vannak. A megrendelői szándék a teljes és egységes felújításra fontos lépés a magyar egészségügy számára. A TSPC terve az, hogy a területen egy modern, jól szervezett épületegyüttes szolgálja majd a betegellátást, amely ötvözi a Szent János Kórház építészeti örökségét a modern orvostudomány méltó körülményeivel.

A kórház évi közel egymillió orvos-beteg találkozás helyszíne, Észak- és Közép-Buda lakossága mellett 125 környező település lakóinak ellátását is biztosítja. Az 50 épületből álló intézmény fejlesztése kiemelt kormányzati projekt, teljes megújulását hosszú ideje várják a budapestiek. A 14 hektáros területen teljes egészében, komplex rendszerként újul meg a közműhálózat, emellett a közlekedési, parkolási és betegszállítási rend kialakítása is nagy feladat lesz.

Legolvasottabb cikkeink