• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ha a beszállítók leállnak, leállhat a kórházi ellátás is

Lapszemle 2020.01.13 Forrás: 24.hu
Ha a beszállítók leállnak, leállhat a kórházi ellátás is

Hogyan lehetne extraprofitot realizálni olyan bevételből, amely meg sem érkezett a szállítóhoz?

A kórházak adósságának azonnali, 60 milliárd forintos törlesztésére és a decemberben meghirdetett, az egészségügy átalakítását célzó 8 pont kőkemény betartására lenne szükség ahhoz, hogy az orvostechnikai beszállítók közreműködése, így az ellátás biztonsága garantálható legyen – erről beszélt a 24.hu megkeresésére Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Hozzátette: még egy ilyen azonnali törlesztés esetén is 20 milliárd forint adóssága maradna a kórházaknak a beszállítókkal szemben, akiket elbizonytalanított a kormányfő csütörtöki megszólalása.

Az Állami Számvevőszék Orbán Viktor által is említett jelentésében egyetlen szó vagy utalás sincsen arra vonatkozóan, hogy a kórházak eladósodásában szerepe lenne túlárazásnak. Egyelőre arra tudok gondolni, Kásler Miklós a saját kudarcának felelősségét szeretné másra hárítani, hiszen a politikában nem szokatlan ez az attitűd: a multi, a kereskedő, mindig valaki más a hibás. Így beszélhetett a miniszterelnök – nyilván tárcavezetője tájékoztatása alapján – a multik extraprofitjáról. Ez nonszensz, hiszen, a kórházak több mint egy éve lejárt, a kórházi beszállítók felé fennálló adóssága meghaladja a 20 milliárd forintot. Hogyan lehetne extraprofitot realizálni olyan bevételből, amely meg sem érkezett a szállítóhoz?

A kórházak beszerzései jellemzően közbeszerzési eljárásokban bonyolítják, amelyben tavalyig kettős ellenőrzés volt: a tendereket az Állami Egészségügyi Ellátóközpont, majd a Miniszterelnökség is átvizsgálta, így ha lett volna túlárazás, a kettős rostán fennakadtak volna – érvelt Rásky. A főtitkár arra számít, hogy keresnek 1-2 olyan szerződést, amelyben a piaci árnál nagyobb összeg szerepel, ezeket lobogtatják majd a sajtónak és így próbálják igazolni a prekoncepciójukat.

Rásky László arról is beszélt, hogy a beszállítók egyelőre semmit sem láttak a decemberben az adósságok újratermelődését megelőző intézkedésekre megígért 36,6 milliárd forintból, ahogyan a lejárt tartozásainak rendezésére beharangozott 42,8 milliárd forintról sem tudnak semmit. A hatalmas adósságállomány és a beszállítok egyre erőteljesebb bizalmatlansága miatt egyelőre csak szomorú forgatókönyveket lát a közeljövőre nézve. A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink